Inrego
Stocklists

Annamme romuksi määritellyille laitteille uuden mahdollisuuden rakentamalla ne uudestaan

Työpaikat 8 joulukuu 2022 3 min lukuaika

Sofia på räddningsstationen på Inrego - meckar med en laptop som klassats som skrot.

Emme tuomitse tietokonetta vain sen ulkonäön perusteella vaan tutkimme ja testaamme mitä mahdollisuuksia meillä olisi tietokoneen osien uudelleen hyödyntämiseen. Tätä työtä teemme IT-laitteiden pelastusasemalla!

 

Tässä artikkelissa pääset tutustumaan pelastusasemalla työskentelevän Sofian työhön. Tämä on se paikka, jossa teemme ihmeitä. Aiemmin romuksi luokitellut matkapuhelimet, kannettavat ja tabletit saavat toisen mahdollisuuden. Testaamme, teemme vianmäärityksen, korjaamme ja annamme extra aikaa näille laitteille.

 

Milloin laite päätyy pelastusasemalle?

 

Kun laite luokitellaan romuksi, se päätyy pelastusasemalle, siitä voi puuttua esim. RAM-muisti, akku voi olla todella huono tai näppäimistö voi olla vioittunut. Jotkut viat on melko helppo korjata, kuten uuden RAM-muistin asentaminen, mutta korjaamme myös suurempia vikoja. Joskus vain laitteen emolevy toimii, jolloin kasaamme laitteen kokonaan uudestaan varaosista.

 

Yleisin vaurio kannettavissa tietokoneissa on näytön viat. Kolhut ja painaumat näytöissä ovat yleisiä. Nykypäivän näytöt ovat ohuempia, huokoisempia ja herkempiä kuin ennen, siksi ne eivät kestä suurempia painoja ja kärsivät helposti painevaurioita. Kun paine on vaurioittanut näytön, vaihdamme sen yleensä kokonaan.

 

Milloin tietokone on pakko romuttaa?

 

Tietokone päätyy romutettavaksi kun sen runko on täysin rikki tai, jos meiltä puuttuu sen korjaamiseen tarvittavia varaosia. Romuttaminen ei kuitenkaan ole tuhoamista vaan tarkoitamme, että se puretaan ja hyödynnämme kaikki mahdolliset osat varaosina. Meillä on joitain malleja, joita kutsumme talomalleiksi, joista voisimme rakentaa jopa 30-40 uutta tietokonetta emolevyjen ympärille.

Toinen syy tietokoneen romutukseen on BIOS-lukitus. Olemme erittäin tarkkoja, etteivät asiakastiedot pääse eteenpäin, jos tietokoneessa on asiakastietoja lähetämme emolevyn tuhottavaksi mekaanisesti.

 

Mikä työssäsi on hauskinta?

 

Kaikki! Se, että meille päätynyt tietokone on luokiteltu romuksi, tekee siitä jännittävän haasteen. Emme luovuta! Olen aina sitä mieltä, että haluan antaa tietokoneen näyttää mitä se osaa ja mitä se tarvitsee voidakseen saada uuden elämän uuden omistajan kanssa.

 

Mikä on oudoin asia, jonka olet saanut?

 

Oudoin, mikä minun aikanani pelastusasemalle on tullut, on Dell-tietokone, jonka runko oli rikki ja edellinen omistaja oli rakentanut oman rungon pahvista. Se oli uskomattoman hienosti tehty, mutta valitettavasti ei yhtään turvallinen, koska on olemassa vaara, että tietokone kuumenee ja tulipalon vaara on suuri. Kyseinen tietokone sai uuden rungon ja sille voitiin tarjota uusi elämä.

Toinen hieno tietokone, joka saapui, oli Star Wars -versio, jonka näyttö oli rikki. Se oli todellinen keräilyesine ja näytön vaihdon jälkeen se toimi hyvin. Se oli jo liian vanha jälleenmyytäväksi, mutta koska se oli hieno ja arvokas myimme sen huutokaupassa. Olisi ollut mielettömän siistiä saada se henkilökohtaiseksi tietokoneeksi.

Star wars edition dator som kom in till räddningsstationen på Inrego.


Autamme ihmisiä työelämään

Hauskaa on myös opastaa harjoittelijoita ja opiskelijoita. Joten emme vain auta ympäristöä, vaan autamme ihmisiä pääsemään eri tavoin työelämään. Arvostan myös sitä, että saan jakaa osaamistani tietokoneista eteenpäin.