Inrego
Stocklists

Asiantuntija: "Jos IT-laitteita käytetään pidempään, vapautuu valtava määrä ilmastopotentiaalia""

Uutiset 29 maaliskuu 2023 5 min lukuaika

Olemme saavuttaneet niin korkean teknisen osaamisen ja ymmärryksen elektroniikkatuotteissamme, että niistä tuskin voi tulla enää juurikaan energiatehokkaampia – seuraava tavoite onkin pitää ne käytössä pidempään, tutkija Carl Dalhammar selittää. Inrego tapasi kiertotalouden asiantuntijan keskustellakseen aiheesta, joka on yhä tärkeämpää ilmastohaasteisiin vastaamisessa.

Carl Dalhammar toimii apulaisprofessorina Kansainvälisessä ympäristöinstituutissa Lundin yliopistossa ja tutkijana Mistra REES:ssä. Hän opettaa useissa maisteriohjelmissa ja tutkii, kuinka voimme pidentää tuotteidemme elinkaarta ja luoda ympäristöpoliittisia välineitä tukemaan kiertotalouden liiketoimintamalleja.

Miten kiinnostuit kiertotaoudesta?

Kun aloitin tutkimukseni vuonna 1999, halusin hypätä jollekin ihan uudelle alueelle. Kiertotaloutta käsitteenä ei silloin varsinaisesti ollut olemassa. Aloin selvittää ja tutkia aihetta, jolloin havaitsin, että siellä oli paljon tutkimatonta. Nykyään meillä on jo olemassa erilaisia ​​laskureita, mutta paljon on vielä tutkittavaa ja kehitettävää.

Miksi koet kiertotalouden niin tärkeänä?

Ympäristön kannalta on elintärkeää, että tuotteemme tai ainakin niiden komponentit säilyvät pidempään. Olemme saavuttaneet pisteen, jossa olemme onnistuneet saattamaan tuotteet energiatehokkaiksi. Selkeä esimerkki on kodinkoneet, joista ei nykyään voi tulla paljon energiatehokkaampia. Seuraava askel on tärkeä, meidän tulee onnistua pitämään kaikki tuotteet pidempään käytössä. Pitkällä tähtäimellä kyseessä on myös turvallisuuskysymys, johon on panostettava voidaksemme käyttää tuotteita ja ravintoaineita yksinkertaisemmin. Aivan kuten sairaalat, joilla on käytettävissään uudelleenkäytettäviä tuotteita, ovat vähemmän riippuvaisia ​​toimitusketjuista, sama pätee IT-alaan. Jos pystymme varastoimaan tietokoneita ja kierrättämään enemmän materiaaleja lähellä, luomme vahvemman ja kestävämmän talouden.

Mikä on tehokkain tapa pidentää tuotteiden elinkaarta?

Tuotteiden käyttöiän pidentäminen voidaan tehdä kahdella eri tavalla; paras vaihtoehto toki on suunnitella laitteet alusta alkaen kestävämmiksi, mikä tarkoittaa mm. helppoa korjattavuutta. Toiseksi paras vaihtoehto on käyttää tuote uudelleen, jota juuri Inrego tekee. Juuri nyt EU:ssä on ollut pinnalla laitteiden korjattavuus uuden direktiivin myötä. Tässä pyritään tekemään laitteista alusta lähtien helposti korjattavia. Tämä on hyvä esimerkki ekosuunnitteludirektiivistä, joka pakottaa alkuperäisen valmistajan luovuttamaan varaosia ja käsikirjoja riippumattomille toimijoille ja jossain määrin myös kuluttajille.

Mitkä ovat kolme tärkeintä syytä, miksi IT:stä tulee merkittävä osa kiertotaloutta?

Jos tarkastellaan IT:tä ensin elinkaarianalyysin näkökulmasta, IT:n ympäristövaikutukset syntyvät pääosin tuotantovaiheessa. Siksi on tärkeää, että emme tuota enempää kuin tarvitsemme, vaan keskitymme pitämään tuotteet pidempään kierrossa. Lisäksi alalla on paljon myrkyllisiä kemikaaleja, joten jos kaikki IT-tuotteet on käytössä pidempään, mahdollistamme uskomattoman suuren resurssi- ja ilmastopotentiaali. Toiseksi IT on tuoteryhmä, jonka käyttö on kasvanut rajusti viimeisten vuosikymmenten aikana, eikä ole syytä uskoa, että se olisi ala, joka ei jatkaisi kasvuaan. Suuri osa maailmasta tulee jatkossa perustumaan teknologiaan – sähköauto näyttää tulevaisuudessa luultavasti iPhonelta pyörillä. IT koskettaa myös sosiaalisesta näkökulmasta. Kenellä on oikeus ja mahdollisuus teknologiaan, miten tuloerot vaikuttavat. Miten varmistetaan, että kaikilla nuorilla on mahdollisuus teknologiaan? Tämän vuoksi tarvitsemme toimijoita, jotka uudistavat vanhoja laitteita käyttöön.

Kuinka voimme vielä tehokkaammin siirtyä kiertotalouteen?

Tarvitsemme kehittyneen talouden sääntelykehyksen kiertotalouden edistämiseksi. Emme ehkä pysty nostamaan luonnonvarojen veroja, mutta voimme ehkä alentaa arvoa säilyttävien tuotteiden veroja. Korjauksesta on tehtävä edullisempaa ja kannattavampaa kuin uuden ostamisesta. Toinen keskeinen tekijä on säännellä tuotteita enemmän. Jos teemme niistä helpommin korjattavia, se hyödyttää kaikkia aina yksityisestä käyttäjästä korjausyrityksiin. Valitettavan usein edelleen koko kannettava tietokone tai skootteri on romutettava, koska akun vaihtaminen on liian vaikeaa ja aikaa vievää riippumattomalle korjaamolle.

Miten yritykset voivat edistää kiertotaloutta?

Voit edistää kiertotaloutta mm. ostamalla tai myymällä IT-laitteita Inregon kautta. Kunnostettujen tuotteiden ostaminen tai myyminen on uskomattoman tehokasta kiertotalouden edistämisen näkökulmasta. Jotkut yritykset ja kunnat sanovat, etteivät he voi ostaa kunnostettua, mutta silloin he voivat ainakin myydä pois käyttämättömät laitteet. Toinen tapa on käyttää IT-palvelusopimuksia, joissa vuokraat laitteet rajoitetuksi ajaksi. Tämän jälkeen laitteet kierrätetään uudelleen jonkun muun käyttöön. Oletko kiinnostunut siitä, kuinka yrityksesi voi hyötyä kiertotalouden liiketoimintamallista?

Ota yhteyttä! Autamme sinut mielellämme askeleen lähemmäksi kiertotaloutta.