Inrego
Stocklists

Black is nothing - CIRCULAR is everything

Uutiset 23 marraskuu 2023 3 min lukuaika

Black Friday, tuo elektroniikan massakulutusjuhla tai nykyään koko viikko, jolloin TV, lehdet, Internet ja some pursuavat toinen toistaan suurempia tarjouksia, on täällä taas. Todennäköisesti tulet tekemään euromääräisesti mahtavia diilejä, mutta tässä vielä yksi harkittavaksi.

Tiesitkö, että yhden uuden IT-laitekokonaisuuden CO2-päästöillä voit hankkia 15 kunnostettua!!! Oletko koskaan kuullut vastaavaa? Saat siis 15 kokonaisuutta, jossa on näyttö, kannettava ja puhelin, yhden uuden laitekokonaisuuden päästöillä. Me väitämme tämän olevan paras diili vuosiin. Laskelma perustuu yhdessä IVL:n kanssa laatimaamme malliin, joka osoittaa, että saat jopa 6 kannettavaa tietokonetta uuden kannettavan tietokoneen päästöillä, 39 kunnostettua näyttöä yhden uuden näytön päästöillä ja huikeat 325 kunnostettua älypuhelinta yhden uuden älypuhelimen päästöillä. Näin ollen kannustamme siis hankkimaan kaiken mahdollisen käytettynä.

Uusien laitteiden valmistus on edelleen ongelmallista niin sosiaalisesta- ja kuin ympäristönäkökulmasta

Uusien laitteiden valmistukseen liittyy edelleen valtava määrä ongelmia, joiden laajuudesta ei ehkä edes vielä tiedetä. Uuteen elektroniikkaan tarvitaan valtava määrä raaka-aineita, lisäksi laitteissa käytetään konfliktimateriaaleja, joita louhitaan edelleen maissa, joissa rikotaan ihmisoikeuksia. Muutamia esimerkkejä mainitaksemme; näytön valmistamiseen tarvitaan harvinaisia maametalleja, kuten tinaa ja indiumia, akkujen valmistukseen tarvitaan kobolttia ja laitteen kokoamiseen sekä muovia että jalometalleja kuten kultaa, hopeaa ja kuparia. Raaka-aineita on jatkuvasti vaikeampi saada. Joten vuosittain valmistettavat yli 300 miljoonaa tietokonetta on syytä pitää käytössä mahdollisimman pitkään.

Liitytkö mukaamme näihin kolmeen haasteeseen:


1. Kun jotain tarvitset, selvitä saatko sen käytettynä

Circular Monday (Circular Week) on kipakka kannanotto Black Fridayta vastaan. Se kannustaa hankkimaan kaiken mahdollisen kierrätettynä. Kulutusta emme pysty lopettamaan, mutta voimme kannustaa ostamaan käytettyjä tuotteita.

2. Kun ostat uuden lähetä vanha uudelleenkäyttöön

Toki ymmärrämme, että teknologian kehitys on upea asia ja myös uusia laitteita tarvitaan. Jos ostat uuden laitteen, haastamme teidät kaikki lähettämään vanhat laitteet uudelleenkäyttöön. Yritysasiakkaana voit palauttaa käytetyt laitteet ottamalla yhteyttä finland@inrego.fi ja kuluttaja-asiakkaana voit palauttaa laitteet suoraan Seiffi-palvelun kautta!

3. Jos ostat uutta, varmista laitteen kestävyys ja vastuullisuus

Viimeisenä asiana haastamme laitteiden ostajat, niin yritykset kuin yksityishenkilöt, kysymään myyjältä uuden laitteen vastuullisuustietoja (CO2-lukuja, raaka-aineiden alkuperää, laitteen korjattavuutta, laitteen päivitettävyyttä ja varaosien saatavuutta vuosina sekä komponenttien laatua). Kun olet nämä asiat varmistanut saat todennäköisesti kestävän ja pitkäikäisen laitteen, jolle voidaan antaa useita kiertoja vielä sen jälkeen, kun itse et laitetta enää tarvitse.

Uuden ihannointi on hiljalleen väistymässä, tietoisuuden lisääntyminen pakottaa meidät näkemään myös ongelmat uusien laitteiden valmistuksessa sekä elektroniikkajätteen valtavan kasvun tuomat haasteet. Pyrimme muuttamaan ajatusmaailmaa, sillä elektroniikka ei ole kertakäyttötavaraa.

Lataa raporttimme IT-laitteiden vastuullisuusvaikutuksista täältä!

Tutustu tästä käytettyihin IT-laitteisiin!

Klikkaa verkkokauppaan!