Inrego
Stocklists

IT-hävikki on yhtä typerää kuin ruokahävikki!

Uutiset 29 marraskuu 2021 4 min lukuaika

Käännös perustuu alkuperäiseen artikkeliin, joka julkaistu: Aktuell Hållbarhet 2021-11-24

Vaikka elektroniikkaa käytetään ja kierrätetään jatkuvasti enemmän, on IT-hävikki edelleen reilusti kestävän tason yläpuolella. Laitteiden käyttöiän pidentäminen on ilmastotyössä erittäin tärkeää. Näin Inregon vastuullisuuspäällikkö Sebastian Holmström kirjoittaa ja antaa käytännön vinkkejä oman IT-hävikin minimoimiseen.

Sebastian Holmström haluaa pysäyttää IT-hävikin.
Sebastian Holmström haluaa pysäyttää IT-hävikin.

Elämme aikaa, jota leimaa vahvasti kulutuksen kiihko, joka huipentuu joka vuosi itse kulutuksen "massajuhlaan" eli Black Fridayhin. Elektroniikkamyynti on iso osa Black Fridayn kokonaismyynneistä. Näin syksyn saapuessa pyrimme nostamaan enemmän esiin elektroniikan kasvavien jätevirtojen luomia ongelmia.

Ruokahävikin käsite on meille kaikille jo tuttu ja sen minimoimiseen kiinnitetään huomiota. IT-jäte on jotain, joka tuotetaan tarkoitukseen, mutta jota ei kuitenkaan hyödynnetä täysimääräisesti loppuun. Nykyään sekä yritykset että yksityishenkilöt hukkuvat laitteisiin. Kulutamme enemmän elektroniikkaa kuin koskaan ja mitä enemmän elektroniikkatuotteita valmistetaan, sitä suuremmat ovat hiilidioksidipäästöt. Noin 80 prosenttia elektroniikkatuotteen kokonaisilmastovaikutuksista syntyy pelkästään tuotannon aikana. Samalla kulutustottumuksemme johtaa elektroniikkajätteen määrän kasvuun. Tällä hetkellä olemme päätyneet tilanteeseen, jossa elektroniikkajäte on maailman nopeiten kasvava jätemuoto.

Ongelmana on, että taloudellisesti meillä on varaa elää näin, mutta maapallo ei sitä kestä. Elämme maapallon osalta äärirajoilla; tänä vuonna Ruotsi oli kuluttanut kaikki laskennalliset luonnonvarat jo 6. huhtikuuta. Mitä sitten tapahtuu Black Fridayn kaltaisena päivänä, jolloin kulutuksen kiihko saa vallan? Jo ennen kampanjahintoja ja punaisia ​​lappuja maksamme aivan liian vähän elektroniikkatuotteesta, sen todelliseen hintaan verrattuna.

Jätteen määritelmä on käsite, joka syntyy suhteessa optimaalisesti saavutettavaan käyttöön. Koska IT-laitteiden osalta emme saavuta todellista käyttöikää koskaan, syntyy IT-hävikkiä. Pidentämällä jokaisen tuotteen käyttöikää voimme vähentää IT-hävikkiä. Elektroniikan käyttäminen trendien mukaisena kulutustavarana on liian kallista ympäristöllemme ja lopulta myös meille itsellemme.

Syntyvä IT-hävikki johtuu suurelta osin opituista kulutustottumuksista, tietämättömyydestä ja luonnonvarojen käytön mittaamatta jättämisestä. Vaikka elektroniikkaa käytetään ja kierrätetään yhä enemmän, on nykyään syntyvä IT-hävikki reilusti kestävän tason yläpuolella. Laitteiden käyttöiän pidentäminen on ilmastotyössä erittäin tärkeää ja yksi ratkaiseva tekijä.

Meidän on aika nopeuttaa siirtymistä kiertotalouteen. Kiertotaloudessa "vanha" tuote käytetään uudelleen, joko kokonaisena tai varaosina muissa tuotteissa. Uudelleenkäyttö vähentää sitten jätettä, ympäristövaikutuksia ja luonnonvarojen käyttöä.

Meidän on pyrittävä vähentämään nykypäivän elektroniikkahävikkiä, ja nykyisten tuotteiden käyttöiän maksimointi on helpoin tapa vähentää elektroniikkavuoria. Ostohetkellä onkin syytä kiinnittää huomio koko tuotteen elinkaareen; miten laite on valmistettu, kuinka kauan aiomme käyttää tuotetta, onko varaosia saatavilla, voiko laitteen korjata ja miten laite kierrätetään?

Käytännön vinkkejä organisaation IT-hävikin pienentämiseen:

01. Käytä olemassa olevia laitteita mahdollisimman pitkään. Säännöllisellä huollolla ja korjauksilla on mahdollista pidentää laitteiden käyttöikää.

02. Jos haluat ostaa elektroniikkalaitteet, osta se käytettynä. Selvitä tarvitsemasi ominaisuudet ja katso löydätkö vaatimuksiasi vastaavan kierrätetyn laitteen.

03. Jos ostat uuden, panosta laatuun. Muista ostaa tuotteita, joita voit käyttää pitkään ja, joille voi antaa uuden elämän.

04. Anna vanha laitteesi eteenpäin. Etsi ystävä, tuttu tai Inregon kaltainen yritys, jolle on vielä hyötyä vanhasta laitteestasi.

Sebastian Holmström
Hållbarhetschef Inrego

Linkki artikkeliin (Ruotsi)