Inrego
Stocklists

WCEF 2023: Suunnitelmista toimintaan

Uutiset 7 kesäkuu 2023 3 min lukuaika

Maailman kiertotalousfoorumi kokosi jälleen yhteen inspiroivat asiantuntijat, innovatiiviset kiertotalousratkaisut sekä tuhansittain kiertotalouden puolesta puhujia. Tapahtuman ensimmäisistä puheenvuoroista mieleen jäi teema: ”Nyt on aika konkreettisten toimien, suunniteltu ja puhuttu on jo riittävästi”.

WCEF tapahtuman laajuus ilahdutti ja näytti aiheen tärkeyden sekä kiertotalouden maailmanlaajuisuuden. 8400 vierailijaa ja esittelijää 156 maasta kokoontuivat yhteen jakamaan ja keräämään tietoa kiertotalouden maksimoimisesta. Heitä kaikkia yhdisti halu luoda kiertotaloudesta valtavirta lineaaritalouden tilalle. Asiantuntijoiden puheenvuorojen viesti oli yksimielinen ja vahva: "Maailma ei kestä enää nykyistä kulutustahtia, emme muutu tarpeeksi nopeasti". Vaikka huolestuneisuus kuulsi puheissa, silti toivo ja motivaatio olivat jatkuvasti läsnä. Uskonkin vahvasti, että yhteistyö on mahdollistaja ja mihin näiden 156:n maan kiertotalouden lähettiläät yhdessä pystyvätkään!

Raha, mittarit ja säädökset avaintekijöinä

Yhtenä avaintekijänä nähtiin muutosta ohjaavat säädökset, jotka tulee olla sekä vastuullisia että tehokkaita. Mm. elektroniikkajätteen käsittely ja vienti oli polttava puheenaihe. E-jätteen vienti tulee tiukentumaan, joka on tärkeää, mutta on myös pystyttävä erottamaan e-jäte käytetystä elektroniikasta. Tällä erotuksella pystymme mahdollistamaan hyväkuntoisen käytetyn elektroniikan hyödyntämisen ympäri maailman kustannustehokkaasti ja vastuullisesti.

Myös rahoitusinstrumenttien on kehityttävä nopeammin, jotta uusia innovatiivisia ratkaisuja on mahdollista lanseerata. Rahoittajien on uskallettava ottaa huomattavasti nykyistä enemmän riskejä, mikäli muutos halutaan toteuttaa. Nykyisellä kulutustahdilla tarvitsisimme 1,75 maapalloa ja suomalaisten kulutustahdilla jopa 3,8. Koska maapallojen lisääminen on mahdotonta, on meidän ihmisten ja päätöksenteon muututtava. Olikin ilo huomata, miten esimerkiksi suuret pankit ottivat asian omakseen ja lupasivat tehdä yhteistyötä kiertotalouden edistämiseksi. Pankit ja muut rahoituslaitokset voivat myös näyttää esimerkkiä ja kannustaa yksityisiä sijoittajia investoimaan uusiin nopeasti skaalautuviin kiertotalousratkaisuihin.

Viimeisenä nostaisin esiin mitattavuuden ja datan merkityksen, sillä se konkretisoi kaiken. Kun näemme selkeästi lukuina valintojemme vaikutukset, esimerkiksi valitessamme käytetyn IT-laitteen, meidän on helpompi perustella asioita myös muille.  Mittaroinnin tuottamalla datalla voidaan myös estää viherpesu, jota on vielä valitettavan paljon markkinoilla.

Luonnonmonimuotoisuuden häviäminen ja ilmastonmuutos ovat yhtä

Viime vuosina on puhuttu paljon ilmastonmuutoksesta, mutta luonnon monimuotoisuuden häviäminen on yhtä merkittävä haaste ja näitä ei pitäisikään enää erottaa toisistaan. Meidän on mietittävä niin ilmaston suojelemista kuin luonnonvarojen riittävyyttä. Tietoisuuden lisääminen on kriittinen tekijä, sillä jokaisen kuluttajan valinnat vaikuttavat siihen, kuinka nopeasti pääsemme yhteiseen tavoitteeseemme. Me ihmiset voimme vaikuttaa tarjontaan.

Uudet kiertotalousratkaisut auttavat taistelussa ilmastonmuutosta ja luontokatoa vastaan, mutta luovat myös uusia työpaikkoja ja liiketoimintamahdollisuuksia, jotka ovat kiinnostavia etenkin nuorten osaajien silmissä. Kiertotalous ei ole enää vain pienen piirin, pieni liike vaan tarpeeksi suuri olemaan vallalla oleva talousmuoto.

Innolla jo odotamme vuoden 2024 Kiertotalousfoorumia Brysselissä. EU:n johtajien on ymmärrettävä, että kiertotalous on juuri se työkalu, jonka avulla saavutamme monia tavoitteita liittyen mm. työllisyyteen, uusiin innovatiivisiin liiketoimintoihin sekä luontokadon pysäyttämiseen. Konkreettisilla teoilla pystymme tähän. Nähdäänkö siis ensi vuonna Brysselissä?

Kaikki tämän vuoden paneelikeskustelut pääset kuuntelemaan täältä: https://wcef2023.com/programme/

Heini Kettunen

Markkinointipäällikkö