Inrego
Stocklists

Kansainvälinen E-Waste Day lisää tietoisuutta elektroniikan ympäristövaikutuksista - me olemme mukana!

Uutiset 14 lokakuu 2022 2 min lukuaika

Ympäristötietoisuus puhuttaa jatkuvasti ja jokaisella meistä on mahdollisuus vaikuttaa ympäristön tilaan omilla valinnoillamme. Media toki pitää huolen tiedon jakamisesta tietyiltä osin; olemme saaneet lukea muovin haitoista, Tyynenmeren jätepyörteen valtavasta kasvusta, kahvintuotannon eettisyydestä sekä vaateteollisuuden haasteista. Me haluamme nostaa yhtä suureksi uutisoinnin aiheeksi myös elektroniikkajätteen, joka on tällä hetkellä maailman nopeiten kasvava jätemuoto!

Noin 80% tietokoneiden ja älypuhelimien ympäristövaikutuksista syntyy valmistuksen aikana. Yhden kannettavan tietokoneen valmistukseen tarvitaan keskimäärin 1,8 tonnia luonnonvaroja sisältäen myös harvinaisia maametalleja. Valmistuksen eri vaiheissa käytetään mm. 22 kiloa kemikaaleja, 1500 litraa vettä ja valmistuksen aikana syntyy 1200 kiloa jätettä ja 280 kiloa hiilidioksidipäästöjä. Kuluttaja ei siis voi edes ymmärtää kulutettujen luonnonvarojen määrää, kun kädessä on maksimissaan muutaman kilon painoinen esine. Ongelmallista tässä yhtälössä on myös laitteiden lyhyt käyttöikä ja alan trendiherkkyys. Uusia malleja julkaistaan tiiviiseen tahtiin, jolloin myös laitteiden vaihtotahti pysyy nopeana. 

E-Waste Dayn merkitys on näin ollen tärkeä. Jakamalla tietoa tuotantoketjun haasteista, lisäämällä tietoisuutta uusiokäytön mahdollisuuksista ja etenkin nostamalla käytettyjen IT-laitteiden trendikkyys yhtä suureksi kuin käytettyjen vaatteiden, huonekalujen ja autojen, olemme oikealla polulla. Matkalla kohti kestävää elektroniikan kulutusta!

Osana tätä työtä olemme yhdistämässä voimamme tuottajavastuuseen erikoistuneen Elkerin kanssa. Yhteistyössä luomme kuluttajille ja pienyrityksille helpon ja tietoturvallisen tavan palauttaa IT-laitteita myös uusiokäyttöön. Kannustamme ihmisiä katsomaan omia laitteitaan uusin silmin ja palauttamaan myös pienvialliset laitteet uusiokäyttöön. Se mikä ei enää itselle toimi, voidaan hyvinkin uudistaa, jolloin sillä on arvoa jollekin muulle. Palvelusta tulossa pian lisää tietoa! Ota sivumme seurantaan somessa.

Recycle it all, no matter how small!Vinkki:

Tiedätkö näiden termien eron?

Materiaalikierrätys = Laite pilkotaan osiin ja jokainen mahdollinen materiaali pyritään kierrättämään.

Uusiokäyttö = Laitteelle pyritään antamaan uusi elämä sellaisenaan tai korjattuna.