Mitä kiertotalous tarkoittaa?
Kiertävä IT, kiertotalous, kiertovirrat. Kiertotalouden ympärille kehittyy uusia termejä, mutta mitä kiertotalous oikeastaan tarkoittaa? Tässä artikkelissa avaamme kiertotaloutta ja sen vaikutusta kestävään kehitykseen.
Lineaaritalous on edelleen erittäin hallitseva. Lineaarisesti toimimalla otamme materiaaleja ja raaka-aineita surutta luonnosta, valmistamme tuotteen ja lopulta heitämme sen roskiin. Hyvin suoraviivaista toimintaa, mitään ei palauteta uudelleenkäytettäväksi. Kiertotaloudessa vastaavasti pyrimme saamaan kaiken mahdollisen kiertoon. Inspiraatio ajatukseen on tullut luonnon omasta kiertokulusta. Uuden tuottamisen, ostamisen ja hävittämisen sijaan kaikkea tuotettua käytetään mahdollisimman pitkään. Kunnostamalla, tuotteen käyttöikä voidaan maksimoida. Kun tuotteen potentiaali sellaisenaan on käytetty täysin loppuun, kaikki mahdollinen kierrätetään materiaalikierrätyksen kautta, ja näin materiaalit saadaan taas kiertoon toisiin tuotteisiin. Minimoimme näin luonnosta hankittavien raaka-aineiden tarvetta.
Vastoin kuin lineaarinen toiminta, kiertokulkuinen ajattelu luo merkittäviä hyötyjä ympäristölle. Meillä on tärkeä ja keskeinen rooli näyttää, miten IT saadaan toimimaan kiertotalouden mallin mukaan. Pyrimme edistämään kiertotaloutta, jotta luonnonvarat riittävät myös tuleville sukupolville.
Olemme luoneet prosessin, jonka avulla säilytämme IT-laitteiden toimivuuden pidempään. Tämä mahdollistaa laitteiden käyttämisen useita kertoja, jolloin elinkaari moninkertaistuu. Inregon ammattitaitoinen tiimi auttaa sinua luopumaan vastuullisesti vanhoista laitteistasi sekä löytämään kunnostetut laitteet, jotka sopivat juuri sinun yrityksellesi. Olipa tarpeesi pieni tai suuri, me toimitamme oikeat laitteet. Kaikkiin laitteisiin tarjoamme minimissään vuoden takuun ja ilmaisen tuen. Meiltä löytyy myös jälleenmyyjäkumppaneillemme erittäin hyvät edut.
Koska elektroniikka on nopeimmin kasvava jätemuoto maailmassa…
…on syytä miettiä kaksi kertaa, ennen kuin tuotamme uutta, käytämme laitteita liian vähän aikaa ja heitämme pois vielä toimivaa elektroniikkaa. Tietokoneen valmistuksen aikaiset ympäristövaikutukset ovat merkittävät, ne kattavat jopa 80% koko laitteen elinkaaren aikaisista ympäristövaikutuksista. Tietokoneen valmistukseen tarvitaan jopa 1,8 tonnia luonnonvaroja, ja myös arvokkaita ja yhä harvinaisempia maametalleja, lisäksi vettä kuluu jopa 1500 litraa. Jätettä valmistuksen aikana kertyy 1200 kiloa. Laitteen käyttäjän voikin olla vaikea ymmärtää tuotannon valtavaa luonnonvarojen kulutusta, kun kädessä on maksimissaan muutaman kilon painoinen laite. Surullinen tosiasia myös on, että IT-laitteiden komponenttien valmistus on pilkkoutunut ympäri maailmaa monille eri toimijoille. IT-tuotteissa käytetään mm. maametalleja ja mineraaleja, joita louhitaan edelleen vaarallisissa ympäristöissä, ihmisoikeuksista välittämättä. Yhteinen tehtävämme on pysäyttää tämä.