Inrego
Stocklists

Miten tietokone vaikuttaa ympäristöön?

Uutiset 27 kesäkuu 2022 3 min lukuaika

laptops - återbrukade hos Inrego.

Inrego lanseerasi vuonna 2021 täysin uudenlaisen laskentamallin, joka mittaa kuinka paljon hiilidioksidia säästyy uudelleen käyttämällä IT-laitteet. Laskentamalli on kehitetty yhteistyössä Ruotsin ympäristöinstituutin kanssa. Uudella mallilla saadaan laskettua tarkat luvut hiilidioksidisäästöistä, sillä se laskee säästön tuotekategorian, mallin ja jopa komponenttien mukaan. Olemme siis jo yli vuoden saaneet kerättyä erittäin tarkkaa dataa, kannettavan tietokoneen vaikutuksista ilmastoon.

Tiedätkö kuinka paljon oma läppärisi vaikuttaa ilmastoon?

Tietokoneen valmistuksessa käytetään suuria määriä mm. kemikaaleja ja vettä. Yhden kannettavan tietokoneen valmistamisen tarvitaan 22 kiloa kemikaaleja, 1500 litraa vettä ja siitä syntyy 1200 kiloa jätettä. Laitteen käyttäjä ei koskaan näe suurinta osaa tästä jätemäärästä, sillä se syntyy pääosin tuotannon aikana. Surullinen tosiasia myös on, että IT-tuotteet koostuvat metalleista ja mineraaleista, joita louhitaan edelleen usein vaarallisissa ympäristöissä, ihmisoikeuksia rikkoen.

Yksittäisistä komponenteista suurin ilmastovaikutus on kovalevyllä; klassisen HDD-levyn hiilijalanjälki on 71 kg ja hieman uudemman SSD-levyn 94 kg. SSD sisältää puolijohteen, jonka valmistaminen on erittäin paljon energiaa kuluttavaa, näin ollen suosituimman SSD-levyn hiilijalanjälki on suurempi.

Kannettavan tietokoneen näytön hiilijalanjälki on 61 kg. Ulkoisen näytön hiilijalanjälki on vastaavasti jopa 520 kg.

Prosessori on kuin tietokoneen aivot, jonka avulla tietokone suoriutuu sille määrätyistä tehtävistä. Kuten SSD-levy myös prosessori sisältää puolijohteen ja siksi sen ilmastojalanjälki on suuri, 50 kg.

Kannettavan tietokoneen akun hiilijalanjälki on huomattavasti pienempi kuin muilla mainituilla komponenteilla, noin 8 kg. Akku on myös usein helppo vaihtaa, joka mahdollistaa tietokoneelle pidemmän käyttöiän.

Tietokoneen RAM-muistin hiilijalanjälki on myös hieman pienempi, 5 kg.

Mitä siis voimme tehdä vaikuttaaksemme?

  • Osta laitteita käytettynä.

  • Käytä laitettasi mahdollisimman pitkään.

  • Kunnosta ja kierrätä tietokoneesi. Vaikka laitetta ei sellaisenaan enää voisi käyttää, se voidaan mahdollisesti kunnostaa ja ainakin sen osia voidaan käyttää muissa laitteissa.

  • Jätä tietokoneesi materiaalikierrätykseen. Tämän tulisi olla ihan viimeinen vaihtoehto, kun olet varma, ettei laitetta voida enää kunnostaa. Pyydä siis aina asiantuntijoilta apua laitteen kunnon arvioimisessa.