Inrego
Stocklists

Me kannamme vastuumme: Katso Inregon ilmastolaskenta scope 1, 2 ja 3 osalta

Teemme työtä auttaaksemme asiakkaitamme säästämään hiilidioksidia, mutta meille on yhtä tärkeää ymmärtää myös oman toimintamme vaikutukset. Olemme tehneet päästölaskennan vuodesta 2021 lähtien scope 1, 2 ja 3 mukaisesti. Ilmastolaskennan tarkoituksena on kartoittaa päästömme ja systemaattisesti työskennellä niiden pienentämiseksi. Päästölaskelmat tehdään Green House Gas Protocols Corporate Standardin (GHG) mukaisesti.

Mikä on scope 1, 2 ja 3?

 1. Scope 1: Suorat päästöt

  • Suorat päästöt lähteistä, joita yritys hallitsee.

  • Esimerkkejä ovat yrityksen omien ajoneuvojen päästöt, tuotantolaitosten päästöt ja kasvihuonekaasupäästöt yrityksen prosesseista.

 2. Scope 2: Epäsuorat päästöt energiankäytöstä

  • Epäsuorat päästöt, jotka johtuvat energiasta (sähkö tai lämpö), jonka yritys ostaa, joko omaan käyttöönsä tai vuokratuille tiloille.

  • Esimerkkejä ovat sähköntuotannon päästöt, jotka liittyvät yrityksen käyttämään sähköön.

 3. Scope 3: Muut epäsuorat päästöt

  • Epäsuorat päästöt, jotka johtuvat yrityksen toiminnasta, mutta jotka eivät ole suoraan yrityksen hallinnassa.

  • Esimerkkejä lähteistä ovat työmatkat, työmatkustus, tuotteiden kuljetukset, hankinnat ja muut ulkoiset toiminnot, jotka liittyvät yrityksen toimintaan.

Noudattamalla ja hallinnoimalla kaikkia näitä kolmea "scopea" yritykset voivat saada kokonaiskuvan kasvihuonekaasupäästöistään ja toteuttaa toimenpiteitä niiden vähentämiseksi.

Vuoden 2021 tuloksemme

Koska ydinliiketoimintamme keskittyy IT-laitteiden myyntiin, päästömme sijoittuvat lähes kokonaan scope 3:een. Jopa 99,9% scope 3:n päästöistämme aiheutuu myymistämme tuotteista ja niiden käsittelystä, jotka on myyty Ruotsissa ja Suomessa. Alla on esitetty luvut vuodelta 2021.

Tässä näkyy päästömme jakautuneena scopeihin, pois lukien myytyjen tuotteiden käytönaikaiset päästöt:


Scope 3:n sisällä enemmistö päästöistämme aiheutuu hankkimistamme varaosista, jotka kuuluvat 'ostetut tavarat ja palvelut' -kategoriaan.

Kun tarkastelemme asiaa vielä lähemmin, havaitsemme, että näistä 72 prosentista varaosat kattavat peräti 68 prosenttia.

50% kokonaispäästöistämme (myytyjen tuotteiden käyttö pois lukien) johtuu varaosista.

Kaiken kaikkiaan voimme todeta, että noin 50% kokonaispäästöistämme, myytyjen tuotteiden käyttöä lukuun ottamatta, johtuu laadunvarmistustoimistamme uusien varaosien hankinnan muodossa. Varaosista erityisesti SSD-korttimme aiheuttavat suurimman osan päästöistä. Noin 40% kokonaispäästöistämme johtuu SSD:stä. Tällä hetkellä keskitymme siksi etsimään ratkaisuja tehokkaampaan SSD-korttien kiertoon ja hankintaan.

Haluatko tietää lisää siitä, miten olemme laskeneet päästömme, vai oletko kiinnostunut seuraamaan omia päästöjäsi scope 3:n sisällä? Lue viimeisin IT:n vastuullisuusvaikutukset-raporttimme tai ota yhteyttä, niin kerromme mielellämme lisää!