Inrego
Stocklists

OPAS: IT:n avulla kohti strategisia vastuullisuustavoitteita

Uutiset 8 joulukuu 2022 4 min lukuaika

Sebastian Holmström, Inregos hållbarhetschef.

Elektroniikka ei tule ensimmäisenä mieleen, kun mietitään esimerkiksi yrityksen vastuullisuustavoitteita. Mutta harva meistä tietää, että jopa 25 % toimihenkilöorganisaatioiden ilmastovaikutuksista tulee niiden IT:stä. Lisäksi noin 80 % IT:n aiheuttamista kokonaispäästöistä syntyy tuotantovaiheessa. Suhteellisen yksinkertaisilla keinoilla on mahdollista vähentää yritysten ilmastovaikutuksia rajustikin – ilman, että arjessa tarvitsee tehdä suuria muutoksia. Vastuullisuuspäällikkömme Sebastian Holmström kertoo, kuinka voit asettaa, mitata ja seurata vastuullisia uudenvuodenlupauksiasi IT:n avulla.

Lisääntynyt tietoisuus ilmastonmuutoksesta ja kansallisen tason raportointivaatimukset ovat johtaneet siihen, että monet yritykset ovat asettaneet kestävän kehityksen etusijalle. Monet yritykset haluavat työskennellä kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamiseksi, mutta sanoista tekoihin siirtyminen voi tuntua valtavalta harppaukselta. Usein ei myöskään tiedetä, että esim. yrityksen IT-strategialla voi olla merkittäviä vaikutuksia. Vaikka elektroniikka on nykyään keskeinen osa jokaista liiketoimintaa toimialasta riippumatta, alle puolet maailman toimitusjohtajista on tietoisia elektroniikan todellisista vaikutuksista. Kestävän kehityksen päällikkönä keskustelen päivittäin asiakkaiden kanssa, jotka ovat hämmästyneitä siitä, kuinka paljon hiilidioksidisäästöjä voidaan saavuttaa pelkästään muuttamalla IT-laitteiden uusimista ja käyttöä. Tässä on neljä parasta vinkkiäni, joiden avulla voit saavuttaa vastuulliset uuden vuoden lupauksesi IT:n avulla.

1.     Aseta selkeät ja mitattavissa olevat tavoitteet, joita seuraat säännöllisesti. Parhaiten kestävän kehityksen alalla saa aikaan ne yritykset, joilla on selkeät tavoitteet, jotka mittaavat aktiivisesti tuloksia ja myös tekevät tarpeen mukaan prosesseihin korjausliikkeitä. Jokaisen kestävän kehityksen strategian lähtökohtana pitäisi olla selkeä nykytila-analyysi, jota voidaan verrata 1, 3 ja 5 vuoden ajalta. Me Inregolla olemme vuoden aikana tehneet kokonaisilmastolaskelman koko toiminnastamme kuljetuksista tuotantotiloihin, toimittajiin ja pakkauksiin. Kartoituksessa tunnistettiin alueita, joilla olemme jo edenneet pitkälle, mutta myös alueita, jotka on tulevaisuudessa priorisoitava, jotta pääsemme kohti hiilineutraaliutta. Selkeiden tavoitteiden avulla on helpompi työskennellä ja samalla minimoi riskit fokuksen menettämisestä matkan varrella.

Jos tarvitset nykytila-analyysin, me Inregolla voimme auttaa sinua saamaan kokonaiskuvan IT:n vaikutuksista. Teemme kattavat analyysit IT-ilmastojalanjäljestäsi, annamme suosituksia siitä, miten voit vähentää ympäristö- ja rahoituskulujasi, sekä tarkastelemme, mitkä osat olemassa olevista laitteistasi tarvitsevat päivitystä, mitkä kannattaa uusia ja mitä voit hyvin vielä käyttää. Näin saat konkreettisia ohjeita miten voit saavuttaa selkeitä säästöjä niin euroissa kuin hiilidioksidipäästöissä.

2.      Aseta sekä pitkän aikavälin tavoitteita että konkreettisia välitavoitteita, jotka ovat saavutettavissa lähitulevaisuudessa. Meillä Inregolla on asetettu useita tavoitteita sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä. Vuoteen 2030 mennessä meidän on oltava hiilidioksidineutraaleja koko toimitusketjussamme, mutta jo kahden vuoden kuluttua meidän on kyettävä toimittamaan fossiilivapaata logistiikkaa Ruotsin sisällä. Yhdistelmä antaa tehokkaan suunnan työhön sekä vankan strategian, josta pitää kiinni ajan myötä.

3.     Sitouta eli ota työntekijät mukaan vaihtotyöhön ja perustele miksi. Yritykset, jotka näkevät muutoksessa mahdollisuuksia rajoitusten sijaan, pystyvät nopeimmin luomaan kannattavuutta. Tämä koskee ennen kaikkea kestävää muutosta. Kommunikoimalla aktiivisesti sekä sisäisesti että ulkoisesti luot oikeat olosuhteet nopeuttaaksesi vastuullisuustyötäsi. Johtajuudella, joka motivoi ja pystyy selkeästi perustelemaan valinnat, luodaan vakaa perusta muutosten aikoina.

4.      Tee yhteistyötä muiden toimijoiden kanssa, jotka voivat auttaa sinua kehittymään kestävästi. Siirtymän nopeuttamiseksi tarvitaan yhteistyötä sekä tutkimus- ja elinkeinosektorin että yksityisten toimijoiden välillä. Yhdessä IVL Swedish Environmental Instituten (Ruotsin ympäristöinstituutti) kanssa olemme kehittäneet CO2-laskurin, joka laskee hiilidioksidisäästöt aina komponenttitasolle asti. Kun myyt tuotteitasi meille, saat vastuullisuusraportissasi tarkan luvun ja kesästä alkaen myös jäännösarvon takaisinostohinnasta.

Vastuullisten uuden vuoden lupausten toteuttamisen ei tarvitse olla niin vaikeaa. Käyttämällä elektroniikkaa pidempään, ostamalla kunnostettuja laitteita ja varmistamalla, että vastuullisen kierrätyksen vähennät päästöjä rajusti ilman, että sinun tarvitsee tehdä suuria muutoksia. Inregolla saat konkreettisia lukuja kaikista taloudellisista ja ympäristösäästöistäsi sekä apua prosessin mittaamisessa, kehittämisessä ja seurannassa.

Sebastian Holmström,

Vastuullisuuspäällikkö

Sebastian Holmström på Inrego.

Sebastian Holmström

Sustainability Manager

sebastian.holmstrom@inrego.se