Inrego
Stocklists

Mitä eroa on edullisilla kuluttajakannettavilla ja yrityskannettavilla?

Uutiset 27 maaliskuu 2023 4 min lukuaika

Elektroniikkaliikkeissä, hypermarketeissa ja verkkokaupoissa kuluttajille suunnatut koneet ovat hyvin erilaisia kuin yritystason tietokoneet. Toki hintakin sen kertoo, sillä kuluttajaläppärin voit ostaa uutena muutamalla satasella, mutta kyseessä on silloin täysin eri laite. Edulliset kuluttajakoneet ovat yleensä hyvin yksinkertaisia tietokoneita, jotka on suunniteltu lähinnä ulkonäön ja alhaisen hinnan pohjalta. Ne valmistetaan pääosin heikompi laatuisista komponenteista, jotta hinta saadaan mahdollisimman alhaiseksi.

Kuluttajakoneiden näytöt ovat usein kiiltäviä eli näyttö heijastaa valoa enemmän kuin yrityskoneessa. Myös näyttöpaneeli on erilainen ja laadultaan edullisempi. Tämä vaikuttaa mm. silmiin kohdistuvan rasituksen määrään. Kuluttajakoneita ei ole tarkoituskaan tuijottaa tuntikausia putkeen.

Yrityskannettavat on sen sijaan tarkoitettu pitkäaikaiseen ammattikäyttöön. Ne ovat yleensä kalliimpia kuin kuluttajakoneet, sillä ne on valmistettu laadukkaista komponenteista ja suunniteltu kestämään, jonka vuoksi niitä myydään usein myös käytettynä. Voit toki mennä mihin tahansa elektroniikkakauppaan ja ostaa edullisen kannettavan tietokoneen uutena, jos käytät konetta vain selailuun, elokuvien katseluun tai laskujen maksamiseen. Pidempi aikaisessa käytössä haasteena on ylikuumeneminen ja suorituskyvyn hyytyminen raskaammissa tehtävissä kuten kuvankäsittelyssä.

Kuluttajakoneiden ylikuumenemisesta on monilla varmasti kokemusta; oletko istunut pitkään koneen kanssa ja yhtäkkiä hurina on aikamoinen? Tuulettimet tekevät kaikkensa pitääkseen koneen toiminnassa. Mikä ikävintä, tämän seurauksena kone sammuu ja pahimmassa tapauksessa keskeneräiset työt katoavat.

Koneen valitseminen

Kun valitset oikeaa tietokonetta, saatat hämmentyä markkinoiden laajasta valikoimasta ja hintahaitarista. Kun valitset tietokonetta tee se käyttötarkoitus edellä. Kun valitset konetta ammattimaiseen käyttöön, on tärkeää ymmärtää ero yrityskoneen ja kuluttajakoneen välillä. Yrityskone on suunniteltu käsittelemään raskaita kuormituksia ja suorituskykyä vaativia ohjelmistoa, kun taas kuluttajakone on tarkoitettu kevyempiin tehtäviin ja surffailuun.

Miksi kannattaa valita yrityskone?

Jos haluat suorituskykyä ja ammattitason tehokkuutta. Yritystietokoneissa on pääsääntöisesti tehokkaammat prosessorit, suuremmat määrät RAM-muistia ja kaiken kaikkiaan tehokkaampia komponentteja. Ne pystyvät käsittelemään raskaampia ohjelmistoja ja monia päällekkäisiä tehtäviä paremmin. Valitsemalla yritystietokoneen vähennät odottamattomien keskeytysten ja koneen kaatumisen riskiä. Lisäksi yritystietokoneet ovat usein moduuleista rakennettuja, näin ollen kuluvat osat on helpompi vaihtaa uusiin.

Yritystietokoneet ovat yleensä myös fyysisesti kestävämpiä kuin kuluttajatietokoneet. Ne on valmistettu korkealaatuisista komponenteista ja niiden rakenne on kestävämpi, mikä usein antaa niille pidemmän käyttöiän kuin kuluttajatietokoneet. Konetta ei tarvitse vaihtaa niin usein uuteen.

Yritystietokoneen runko on valmistettu kestävämmästä materiaalista, kuten alumiinista, ja siinä on sisäinen metallirunko, joka suojaa tietokonetta iskuilta. Yritystietokoneita testataan enemmän esimerkiksi tiukan standardin MIL-STD 810G mukaan, joka sisältää testit sekä iskujen että roiskeiden varalta. Testeihin kuuluu myös lämpötilatestejä, joissa niitä testataan sekä äärimmäisessä kuumuudessa että kylmyydessä – tämä on varma testijärjestelmä, joka osoittaa, että tietokoneet ovat todella kestävä.

Käyttäjäystävällisyys

Yritystietokone on suunniteltu henkilölle, joka istuu tietokoneen ääressä koko päivän töitä tehden ja usein vielä illallakin. Tietokone ei hyydy tai petä luottamusta, etkä myöskään menetä hermojasi kaatuilun ja hitauden vuoksi. Pitkä akun kesto ja erilaiset lisävarusteet kuten rannetuet, näytönsuojat ja laadukkaat kuulokkeet tekevät työskentelystä miellyttävää missä vain oletkin.

Päivittäminen

Yritystietokoneen päivittäminen on myös helpompaa, sillä siinä on usein esmerkiksi fyysisesti tilaa ylimääräiselle RAM-muistille. Koneen osia, kuten kiintolevyt ja esimerkiksi näppäimistöt on helppo vaihtaa. Kuluttajatietokone toimitetaan useimmiten tiettynä kokoonpanona ja sitä ei juurikaan pysty itse päivittämään.

Helpompi korjata

Ammattikäyttöön tarkoitettuja yritystietokoneita on usein helpompi korjata kuin kuluttajatietokoneita, mikä tekee loppupeleissä valinnasta myös taloudellisemman.

Kuluttajatietokoneet on usein suunniteltu halvoiksi ja helposti valmistettavissa oleviksi, mutta tämän kustannuksella niitä on vaikea korjata. Yritystietokoneet on suunniteltu pitkän aikavälin sijoituksiksi, ja ne on yleensä helpompi korjata ja päivittää.

Samalla hinnalla saat siis halvan kuluttajakannettavan ja kunnostetun yrityskannettavan. Kumman sinä valitset?

Käy tutustumassa verkkokauppamme valikoimaan TÄSTÄ!