Vuosittain 24. tammikuuta järjestettävä Circular Electronics -tapahtuman tavoitteena on lisätä tietoisuutta uusien elektroniikkatuotteiden ympäristövaikutuksista. Inrego kannustaa asiakkaitaan julkaisemaan kuvia sosiaalisessa mediassa hashtagilla: #circularelectronicsday, kannustaakseen yhä enemmän ihmisiä osallistumaan elektroniikan kierrätykseen!
IT-laitteet unohdetaan usein, kun puhutaan kestävästä kehityksestä. Harva tajuaa, että elektroniikka on maailman nopeimmin kasvava jätevirta ja että tuotannon, käytön ja jätehuollon päästöt muodostavat noin 3,7 % kokonaispäästöistämme maailmanlaajuisesti. Monet meistä puhuvat kestävän kehityksen tärkeydestä, mutta yksityisen kuluttajan ilmasto- ja ympäristöasioissa puhutaan usein vain ruoasta ja vaatteista. Harvat ihmiset ajattelevat päivittäin käyttämiemme tietokoneiden, näyttöjen ja puhelimien ympäristövaikutuksia.
Puuvillahousujen valmistuksessa syntyy 25 kg jätettä, ja jokaista syömäämme naudanlihakiloa kohden 4 kg jätettä päätyy roskiin. Vaikka tämä on tarpeettoman suuri ympäristövaikutus, se ei ole verrattavissa ekologiseen jalanjälkeemme elektroniikan tuotannossa. Yksi kannettava tietokone aiheuttaa jopa 1200 kiloa jätettä, esimerkiksi näytöissä on paljon jalometalleja, joita on kerätty ympäri maailmaa, ja noin 15 % ruotsalaisten palveluyritysten hiilidioksidipäästöistä tulee IT:stä.*
Miksi emme puhu enemmän elektroniikan ympäristövaikutuksista? Tutkimustiedot antavat toistuvasti hälytyttävää tietoa korruptiosta ja vakavista ihmisoikeusrikkomuksista Kongossa, josta 70 prosenttia maailman koboltti metallin tuotannosta tulee. Korruptiota ja lapsityövoimaa esiintyy niin sanotun "vihreän" akkutuotannon tuotantolinjalla. Tosiasia on, että välittäjien suuri määrä vaikeuttaa läpinäkyvyyden saavuttamista koko toimitusketjussa, eivätkä suuremmat toimittajat hyödy prosessista. Akkutuotanto on tällä hetkellä jäljessä puuvillan tuotannosta toimitusketjun läpinäkyvyyden suhteen – ja ristiriita muuttuu raa'aksi, kun ihmiset joutuvat maksamaan henkensä siitä, että voimme ottaa kuvia upouudella älypuhelimellamme uusimmasta ostamastamme käytetystä vaatteesta.
Elektroniikan kierrätyspäivänä lisäämme tietoisuutta siitä, että voimme ajatella käytetystä elektroniikasta toisin. Innovatiiviset prosessit ja kunnostusosaaminen ovat lisänneet käytetyn IT:n arvoa, ja nykyään voit ostaa käytetyn tietokoneen, jolla on sama suorituskyky, akkukesto ja kestävyys kuin uutena. Mikä näiden ero on? Hinta ja hiilijalanjälki. Yhdeksän kymmenestä loppukäyttäjästä ei huomaa eroa suorituskyvyssä tai akun kestossa uuden ja käytetyn matkapuhelimen välillä, mutta ero on merkittävä sekä tuotantoprosessissa että laskussa.
Meidän on aika alkaa puhua elektroniikkatuotteidemme hiilijalanjäljestä. Voitko käyttää kännykkääsi vielä vuoden lisää? Onko mahdollista vaihtaa kannettavan tietokoneen akku pidentääksesi sen käyttöikää? Jos todella tarvitset uuden tuotteen, voitko ostaa sen käytettynä?
Kun olemme tietoisempia IT-tuotteistamme, meillä on valta saada aikaan todellisia muutoksia. Jos sinulla on käytetty IT-laite, kuten meillä Inregolla, esittele se! Lisää tietoisuutta Elektroniikan kierrätyspäivästä ottamalla kuva käytetystä laitteesta ja merkitsemällä se #circularelectronicsday. Näytämme maailmalle, että elektroniikka ei ole enää kertakäyttöistä ja että siitä on tultava luonnollinen osa ilmastokeskusteluja, kun puhumme kestävistä valinnoista!
Isabell Bergström
Communications Strategist / Viestinnän asiantuntija
Inrego
*Rapport från IVL Svenska Miljöinstitutet, 2015. Länk: https://www.ivl.se/download/18.34244ba71728fcb3f3f8b1/1591705066886/B2244.pdf
**Undersökning gjord av U&WE på uppdrag av Inrego.