Idea myydä käytettyjä tietokoneita opiskelukavereille Lundissa on kasvanut globaaliksi liiketoiminnaksi. Tämä on tarina Inregosta ja IT-laitteiden uusiokäytöstä.
Kaikki alkoi vuonna 1995. Tuolloin tietokoneet olivat kalliita, eikä niitä ollut monellakaan kotona. Internet oli tuntematon käsite, eikä matkapuhelimia juuri näkynyt. Opiskelijat jonottivat yliopistojen ja kirjastojen tietokoneluokkiin haaveillen omasta koneesta.
”Opiskelijoina emme tarvinneet uusinta teknologiaa, vaan tekstinkäsittelyohjelman kohtuulliseen hintaan. Siitä idea Inregoon syntyi”, kertoo yrityksen perustaja Henrik Nilsson.
Nykyään Inrego kierrättää vuosittain 350 000 IT-laitetta, myy niitä globaalisti liikevaihdon ollessa noin 45 miljoonan euroa. Mutta mikä on suurin haaste? Aika. ”Uuden tietokoneen valmistus kestää neljä minuuttia, mutta käytetyn kunnostamiseen menee tunti”, Henrik selittää. Kilpailu uusien laitteiden kanssa on haastavaa ja vaatii kumppanuuksia sekä kykyä nähdä ongelmissa mahdollisuuksia.
Koulut tarttuivat käytettyihin koneisiin ensimmäisinä
2000-luvulla koulujen digitalisointi tarjosi Inregolle kasvualustan. Käytetyillä koneilla koulut saivat 30 tietokonetta yhden uuden hinnalla. ”Testasimme faksikampanjaa, jossa tarjottiin testikonetta puoleen hintaan. Menestys oli taattu!” Inrego toimitti pian 500 tietokonetta kouluille ympäri Ruotsia, ja varasto hupeni.
Askel maailmanmarkkinoille
”Jos kukaan ei halua luopua vanhoista koneistaan, ei ole mitään myytävääkään”, Henrik sanoo. Ratkaisuksi löytyi kansainvälinen verkostoituminen, jonka avulla voitiin hankkia suuria määriä käytettyjä laitteita ja myydä ne globaalisti. ”On täysin luonnollista, että siirtymä kiertotalouteen tapahtuu maailmanlaajuisesti!”
CO2-laskelmat saapuivat
Vuonna 2010 Inrego alkoi laskea, kuinka paljon CO2-päästöjä yritykset voivat välttää kierrättämällä IT-laitteensa. Yhteistyössä IVL:n Ruotsin ympäristöinstituutin kanssa kehitettiin tieteellinen laskentamalli, joka todistaa uudelleenkäytön ilmastohyödyt. Näin Inrego ei tarjonnut vain edullisia laitteita, vaan myös kestävän tavan hankkia IT:tä.
Kulttuuri ja palkinnot menestyksen takana
Inrego on palkittu useasti muun muassa johtajuuden ja Euroopan parhaiden ympäristöratkaisujen saralla. Yhtiö työllistää yli 170 henkilöä Ruotsissa ja Suomessa, ja se panostaa rekrytoinnissaan asenteeseen ja uteliaisuuteen, ei vain koulutustaustaan.
Henrik näkee Inregon menestyksen perustuvan työntekijöihin, jotka ylittävät itsensä innovoidessaan ratkaisuja: ”Yrittäjiä pidetään usein sankareina, mutta todelliset sankarit ovat työntekijät, jotka vievät asioita eteenpäin omalla motivaatiollaan.”
Henrik tiivistää ajatuksensa: ”Kehitys on muuttunut niin, että se mikä on hyvää yhteiskunnalle, on hyvää myös yrityksille. Matka tähän pisteeseen on ollut suuri kunnia. Samalla suurin haaste on vasta edessä: IT-kulutuksen muuttaminen taloudellisesti, sosiaalisesti ja ympäristöllisesti kestäväksi. Nyt työ vasta alkaa.”
Haluatko liittyä mukaan matkalle? Ota meihin yhteyttä!