Kun saat käyttöösi uuden puhelimen, ensimmäinen vaihe on iCloud- tai Google-tilin luominen, joka mahdollistaa puhelimen käytön. Monissa puhelimissa on myös mahdollista lisätä sormenjälkitunnistus tai kasvotunnistus, avauskoodin ja PIN-koodin lisäksi. Mikäli kyseessä on yrityksen puhelin, laitteen sarjanumero tallennetaan yrityksen järjestelmiin. Turvatoimia on siis paljon ja ne kaikki ovat tarpeen ja tekevät älypuhelimen käytöstä ja tietojen säilyttämisestä turvallista.
Tietyt suojaukset, kuten PIN-koodit, on tarkoitettu vain suojaamaan älypuhelimen sisältöä, ja ne tallennetaan siten paikallisesti. Tämän tyyppinen suojaus voidaan ohittaa palauttamalla älypuhelimen tehdasasetukset, mikä tuhoaa paikallisesti tallennetun sisällön. Muut suojaukset, kuten iCloud-tunnus, on tarkoitettu suojaamaan itse älypuhelinta ja kaikkea siihen liittyvää, mukaan lukien pilvessä säilytettävää dataa. Näitä suojauksia ei voi poistaa vaikka puhelimen tehdasasetukset palautettaisi, sillä nämä suojaukset eivät ole paikallisesti puhelimessa vaan ulkoisella palvelimella.
Mitä siis tapahtuu, jos lähetät meille käyttäjätunnuksellasi lukitun älypuhelimen?
Inregon ohjelmisto, joka poistaa kaikki tiedot turvallisesti, ei pääse käsiksi tällaisen älypuhelimen tietoihin ilman salasanaa. Puhelimelle ei siis voida tarjota uutta elämää. Usein myöskään puhelimen osia ei saada käyttöön vahingoittamatta puhelinta, joten lukitut puhelimet joudutaan pääsääntöisesti aina tuhoamaan mekaanisesti.
Pyrimme aina etsimään edellisen omistajan ja poistamaan lukitukset. Tämä on kuitenkin erittäin aikaa vievää, jolloin laitteen uudelleenkäyttö mahdollisuudet laskevat. Tämä vaikuttaa siis suoraan myös hyvitysarvoon, jonka voimme yritysasiakkaillemme laitteista maksaa.
Vuonna 2021 mittasimme lukittujen älypuhelinten määriä. Kuuden kuukauden mittauksen aikana 15 % meille lähetetyistä älypuhelimista oli lukittuja. Suurta osaa näistä laitteista emme koskaan saaneet avattua. Pääosin laitteissa oli henkilökohtainen tili. iPhoneista, jotka tulivat meille iCloud-tunnuksella varustettuna, vain 30 % onnistuttiin avaamaan, tyhjentämään tietoturvallisesti ja myymään eteenpäin. Loput 70 % täysin toimivista iPhoneista tuhottiin tietoturvasyistä.
Pyrimme jatkuvasti etsimään ratkaisuja ja kumppaneita tähän haasteeseen, mutta sillä välin muistutamme aina asiakkaitamme poistamaan puhelimet omilta käyttäjätileiltä. Jokainen älypuhelin, jota emme voi käsitellä ja uudelleenkäyttää, vaikuttaa negatiivisesti niin asiakkaisiimme, meihin, ympäristöön kuin kiertotalouden kehittymiseen.
Älypuhelimen käyttöönotto ja suojausten asettaminen alkaa olla rutiinia suurelle osalle ihmisistä. Toivoisimme, että myös suojausten poistamisesta ennen puhelimesta luopumista tulisi normaali rutiini, niin työpaikoilla kuin henkilökohtaisessa elämässä.
Toimi näin kun luovut älypuhelimestasi:
Apple
- Siirry iPhonen asetuksiin ja napauta nimeäsi yläosassa. Valitse Etsi > Etsi iPhoneni ja poista kaikki valinnat. Sinun on syötettävä Apple ID -salasanasi poistaaksesi tämän ominaisuuden käytöstä.
- Siirry osoitteeseen www.icloud.com ja kirjaudu sisään Apple ID:lläsi. Napsauta sitten Etsi iPhone. Yläreunasta löydät kohdan Kaikki laitteet. Täältä valitset puhelimen, jonka haluat poistaa tililtäsi. Uusi ikkuna tulee näkyviin, ja sinun on valittava Tyhjennä iPhone ja sitten Poista tililtä. Tämä vaihe voi kestää hetken, ennen kuin muutos näkyy tililläsi.
Android
- Google-lukitukset pystyy poistamaan vain kyseisen laitteen kautta eli ei enää etänä oman Google-tilin kautta. Siksi onkin erityisen tärkeää poistaa lukitukset ennen laitteen luovutusta eteenpäin.
Mitäpä, jos kävisit jo tänään tarkistamassa onko tileillesi jäänyt vanhoja puhelimia? Poista heti turhat, niin ehkä jokin laitteista on vielä menossa käsittelyyn ja saadaan onnistuneesti tyhjennetyä!