Inrego
Stocklists

Onko viimeisin aina paras?

Uutiset 29 toukokuu 2023 2 min lukuaika

Kukaan ei voi kiistää teknologian luomia upeita mahdollisuuksia elämässämme. Mutta olemmeko liian hurmaantuneita uusista teknologisista ratkaisuista ja odotammeko koko ajan lisää? Olemmeko kadottaneet kierrätyksen tuomat hyödyt?

Kiiltävät, erittäin ohuet älypuhelimet, upeat jopa futuristiset kannettavat tietokoneet ja supertehokkaat tietokoneet häikäisevät upeissa mainoksissa. Televisiosta bussipysäkeille, sosiaalisesta mediasta radiomainoksiin viesti on selkeä ja jatkuva: Tarvitset uusimman. Mutta onko tämä totta? Onko meillä aina oltava viimeisintä tekniikka?

Jatkuvalle uuden ostamishimolle on kestävä ja taloudellinen vaihtoehto: käytetyt IT-laitteet. Käytetyt älypuhelimet, kannettavat tietokoneet ja pöytäkoneet voivat tarjota lähes samat toiminnot, mutta jopa puolet halvemmalla. Käytettyjen laitteiden ostaminen tarkoittaa, että autat pidentämään laitteiden olemassaoloa ja yhdessä vähennämme tarvetta valmistaa uusia. Tällä voi olla suuri vaikutus maapallolle, sillä IT-laitteiden tuotanto on energiaintensiivistä ja tuottaa suuren määrän jätettä. Joten, kun seuraavan kerran harkitset uusimman puhelimen, kannettavan tai pöytätietokoneen ostamista, kysy itseltäsi: Tarvitsenko todella uusimman mallin? Vai palvelisiko käytetty laite tarpeitani ihan yhtä hyvin, ellei paremminkin?

Tekniset innovaatiot ovat johtaneet siihen, että lähes kaikki, mitä asiakkaat haluavat, löytyy nykyään kierrätettynä. Meillä Inregolla on esimerkiksi aina vähintään 10 000 tietokonetta varastossa valmiina lähetettäväksi asiakkaillemme. Saat siis uuden käytetyn tietokoneesi nopeasti ja helposti. On tärkeää muistaa, että "uusi" ei aina tarkoita "parempaa". Käytetty tuote voi olla vähintään yhtä hyvä kuin uusi, ellei parempi. Koska käytettyä tuotetta ostettaessa uutta ei tarvitse valmistaa, sääsyy paljon CO2-päästöjä ja vettä, myös jätettä muodostuu vähemmän. Käytetyn valitseminen edistää kestävämmän tulevaisuuden luomista.

Nopean kulutuksen ja trendiherkkyyden vuoksi elektroniikkajäte on nopeimmin kasvava jätevirta maailmanlaajuisesti. Elektroniikkajätettä syntyy joka vuosi yhtä paljon kuin Kiinan muuri painaa, joka on maapallon raskain rakenne. Eikö meidän olisi aika arvioida uudelleen käyttäytymistämme ja ede hieman kyseenalaistaa meitä hallitsevia mainoksia? Tekniikka kehittyy jatkuvasti, mutta tarvitsemmeko todella uusinta, vai olemmeko vain älykkään markkinoinnin luoman illuusion uhreja?