Inrego
Stocklists

Circular Electronics Day kannustaa tekemään kierrätetystä elektroniikasta näkyvää

Uutiset 23 tammikuu 2024 3 min lukuaika

Vuosittain 24. tammikuuta järjestettävän Circular Electronics -päivän tavoitteena on lisätä tietoisuutta elektroniikkatuotteiden ympäristövaikutuksista. Elektroniikka on nykyään nopeimmin kasvava jätemuoto. Elektroniikkajätteen määrän arvioidaan tänä vuonna yltävän jo 63 miljoonaan tonniin. Kuinka suuri osa tästä määrästä voitaisi vielä käyttää uudelleen?

Inrego on ollut alusta saakka mukana luomassa Circular Electronics -aloitetta ja jälleen 24.1. kannustamme jokaista julkaisemaan kuvia omista käytettynä hankituista IT-laitteista sosiaalisessa mediassa hashtagilla: #CircularElectronicsDay. Näin maksimoimme yhdessä kunnostetun elektroniikan näkyvyyden.

Elektroniikan kulutus kestävän kehityksen mukaiseksi

IT-laitteet ja ylipäätään elektroniikka unohdetaan usein, kun puhutaan kestävästä kehityksestä. Harva edes ymmärtää IT:n kokonaisvaikutuksia, kun käsissä voi olla muutaman sadan gramman painoinen digilaite, joka on mahdollistanut paperittomuuden, etätyön ja mullistanut tiedon jakamisen. Puhelimen todellinen paino on kuitenkin 86 kiloa, sillä se on valmistuksessa aiheutuneen näkymättömän jätteen määrä! Monet meistä puhuvat kestävän kehityksen tärkeydestä ja kierrätys lisääntyy jatkuvasti, mutta usein kierrätys yhdistetään jätteiden kierrätykseen tai vaatteisiin ja huonekaluihin. Miten muistaisimme miettiä myös päivittäin käyttämiemme tietokoneiden, näyttöjen, puhelimien, sähköhammasharjojen ja patterilelujen ympäristövaikutuksia?

Circular Electronics -teemapäivänä lisäämme tietoisuutta niin elektroniikan ympäristövaikutuksista kuin sosiaalisista vaikutuksista. Yhä edelleen elektroniikan valmistukseen käytetään konfliktimateriaaleja, jotka tulevat epäinhimillisistä kaivosolosuhteista korruptoituneilta alueilta.

Meidän on siis aika alkaa puhua elektroniikkalaitteiden vastuullisuusvaikutuksista laajemmin ja miettiä, millä keinoin voimme itse vaikuttaa. Pysähdy ja mieti, voitko käyttää kännykkääsi vielä vuoden lisää? Onko mahdollista vaihtaa kannettavan tietokoneen akku pidentääksesi sen käyttöikää? Jos todella tarvitset uuden laitteen, voitko ostaa sen käytettynä?

Innovatiiviset prosessit ja kunnostusosaaminen ovat kasvattaneet käytetyn IT:n laatutasoa huomattavasti. Nykyään voit ostaa käytetyn tietokoneen, jolla on sama suorituskyky ja akunkesto kuin uutena. Useat käytettynä myytävät tietokoneet ovat olleet yrityskäytössä, joten ne on valmistettu laadukkaista komponenteista ja suunniteltu kestämään. Yhdeksän kymmenestä loppukäyttäjästä ei huomaa eroa suorituskyvyssä tai akun kestossa uuden ja käytetyn matkapuhelimen välillä, mutta ero on merkittävä sekä tuotantoprosessin vaikutuksissa että hinnassa.

Kun tulemme tietoisemmiksi IT:n vaikutuksista, meillä on valta saada aikaan todellisia muutoksia. Jos sinulla on käytetty IT-laite esittele se muillekin! Liity mukaan Circular Electronics -päivään ottamalla kuva käytetystä IT-laitteesta ja jaa se sosiaalisessa mediassa hashtagilla #CircularElectronicsDay. Näin osoitamme yhdessä, että elektroniikka ei ole enää kertakäyttöistä ja trendiherkkää vaan vastuullista ja pitkäikäistä.

Tule mukaan kuuntelemaan paneelikeskustelua, mihin IT:n kiertotalous on menossa: https://tcocertified.com/circular-electronics-day/circular-electronics-trends-towards-2035/

Heini Kettunen

Marketing and Business Development Manager

heini.kettunen@inrego.fi +358 406762232