Inrego
Stocklists

International E-Waste Day 14.10.2024 - Jätteestä aarteeksi

Uutiset 14 lokakuu 2024 2 min lukuaika

14. lokakuuta on kansainvälinen sähkö- ja elektroniikkajätteen teemapäivä (International E-Waste Day). Päivän tarkoituksena on lisätä tietoisuutta maailman kasvavasta elektroniikkajätteen määrästä ja kannustaa parempaan elektroniikkatuotteiden kierrätykseen.

Global E-Waste Monitorin mukaan maailmassa syntyy vuonna 2024 yli 56 miljoonaa tonnia sähkö- ja elektroniikkajätettä joka vuosi, mikä ylittää painoltaan Kiinan muurin. Määrä on kasvanut edellisvuodesta lähes 10 miljoonaa tonnia. Näin paljon elektroniikkaa heitetään pois joka vuosi! Itse asiassa nopea elektroniikan kulutustapamme on johtanut siihen, että sähkö- ja elektroniikkajätteestä on tullut maailman nopeimmin kasvava jätelaji.

Keväällä 2024 teettämämme asennetutkimus kertoo, että vain 19% suurista organisaatioista edes harkitsee käytetttyjen IT-laitteiden hankkimista. Maailmanlaajuisesti vain noin 17 prosenttia kaikesta elektroniikasta kierrätetään oikeaoppisesti. Tämä tarkoittaa, että arvokkaita resursseja menee hukkaan ja haitalliset aineet leviävät ympäristöön.

Nykyään IT-laitteita käytetään aivan liian lyhyen aikaa. Tietokoneen tulisi toimia hyvin 3–4 vuotta ennen kuin päivitystä suositellaan, mutta nykyään käyttöiät ovat valitettavasti usein lyhyempiä. Kun tiedämme, että suurin ilmastovaikutus syntyy tuotantovaiheessa ja että tavallisen palveluyrityksen IT-laitteet voivat olla vastuussa 12 % heidän kokonaispäästöistään, pidennetyt elinkaaret ovat tärkeä askel kohti IT:n ympäristövaikutusten pienentämistä.

Pidentämällä IT-laitteiden käyttöikää vuodella ja hankkimalla 20 % käytettyjä tuotteita yrityksellenne, voitte puolittaa IT-laitteiden päästöt. Tämä on yksinkertainen ja tärkeä askel kohti päästöjen vähentämistä. Haluatko suunnitelman tästä, jotka sopivat juuri teidän toimintaanne? IT:n vastuullisuuskartoituksen avulla saatte käsityksen tämän hetken IT-laitekantanne ilmastovaikutuksista, mutta myös kaksi erilaista skenaariota kuinka voitte säästää niin taloutta kuin ympäristöä. Ota yhteyttä, niin kerromme lisää.

Muuta ajatuksesi E-jätteestä E-aarteeksi

Kansainvälisen E-waste Dayn yhteydessä haluaisimme haastaa ajattelutapasi jätteestä. Onko tietokone, tabletti tai puhelin, joka kerää pölyä varastossa etkä ole jaksanut tehdä sille mitään, todellakin jätettä? Alle viidessä minuutissa voit antaa käytetylle IT-tuotteellesi uuden elämän – ja tienata rahaa siinä samalla.

Kierrätämme 92 % kaikesta, mikä saapuu tuotantoomme – joko kokonaisena tai osina toisiin laitteisiin.

Aloita jo tänään ja katso miten sinäkin voit osallistua.