Inrego
Stocklists

Muistathan avata laitteiden lukitukset

Uutiset 29 helmikuu 2024 4 min lukuaika

Meille jokaiselle on erittäin tuttua liittää uusi puhelin omaan henkilökohtaiseen iCloud- tai Google-tiliin. Näin kaikki tiedot saa kätevästi pilvestä laitteelle käyttöön. Yhtä luonnollista pitäisi myös olla laitteen poistaminen omalta henkilökohtaiselta tililtä, kun se poistuu omasta käytöstä. Oletko muistanut tehdä tämän jokaiselle vanhalle laitteellesi?

Esimerkiksi iCloud-tunnus, on tarkoitettu suojaamaan itse älypuhelinta ja kaikkea siihen liittyvää, mukaan lukien pilvessä säilytettävää dataa. Tällaista suojausta ei voi poistaa vaikka puhelimen tehdasasetukset palautettaisi, sillä nämä suojaukset eivät ole paikallisesti puhelimessa vaan ulkoisella palvelimella. Tämä taas estää laitteen toimittamisen uudelle käyttäjälle.

Mitä siis tapahtuu, jos lähetät meille käyttäjätunnuksellasi lukitun älypuhelimen?

Inregon ohjelmisto (Blancco), joka poistaa kaikki tiedot turvallisesti, ei pääse käsiksi tällaisen älypuhelimen tietoihin ilman salasanaa. Puhelimelle ei siis voida tarjota uutta elämää. Usein myöskään puhelimen osia ei saada käyttöön vahingoittamatta puhelinta, joten lukitut puhelimet joudutaan pääsääntöisesti aina tuhoamaan mekaanisesti.

Pyrimme aina etsimään edellisen omistajan ja poistamaan lukitukset. Tämä on kuitenkin erittäin aikaa vievää, jolloin laitteen uudelleenkäyttö mahdollisuudet laskevat. Tämä vaikuttaa siis suoraan myös hyvitysarvoon, jonka voimme yritysasiakkaillemme laitteista maksaa.

Vuonna 2021 mittasimme lukittujen älypuhelinten määriä. Kuuden kuukauden mittauksen aikana 15 % meille lähetetyistä älypuhelimista oli lukittuja. Suurta osaa näistä laitteista emme koskaan saaneet avattua. Pääosin laitteissa oli henkilökohtainen tili. iPhoneista, jotka tulivat meille iCloud-tunnuksella varustettuna, vain 30 % onnistuttiin avaamaan, tyhjentämään tietoturvallisesti ja myymään eteenpäin. Loput 70 % täysin toimivista iPhoneista tuhottiin tietoturvasyistä.

Pyrimme jatkuvasti etsimään ratkaisuja ja kumppaneita tähän haasteeseen, mutta sillä välin muistutamme aina asiakkaitamme poistamaan puhelimet omilta käyttäjätileiltä. Jokainen älypuhelin, jota emme voi käsitellä ja uudelleenkäyttää, vaikuttaa negatiivisesti ympäristöön ja kiertotalouden edistämiseen.

Älypuhelimen käyttöönotto ja suojausten asettaminen alkaa olla rutiinia suurelle osalle ihmisistä. Toivoisimme, että myös suojausten poistamisesta ennen puhelimesta luopumista tulisi normaali rutiini, niin työpaikoilla kuin henkilökohtaisessa elämässä.

Toimi näin aina kun luovut älypuhelimestasi:

Apple

- Siirry iPhonen asetuksiin ja napauta nimeäsi yläosassa. Valitse Etsi > Etsi iPhoneni ja poista kaikki valinnat. Sinun on syötettävä Apple ID -salasanasi poistaaksesi tämän ominaisuuden käytöstä.

- Siirry osoitteeseen www.icloud.com ja kirjaudu sisään Apple ID:lläsi. Napsauta sitten Etsi iPhone. Yläreunasta löydät kohdan Kaikki laitteet. Täältä valitset puhelimen, jonka haluat poistaa tililtäsi. Uusi ikkuna tulee näkyviin, ja sinun on valittava Tyhjennä iPhone ja sitten Poista tililtä. Tämä vaihe voi kestää hetken, ennen kuin muutos näkyy tililläsi. Lisätietoja löydät täältä.

Android

- Google-lukitukset pystyy poistamaan vain kyseisen laitteen kautta eli ei enää etänä oman Google-tilin kautta. Siksi onkin erityisen tärkeää poistaa lukitukset ennen laitteen luovutusta eteenpäin. Siirry ANdroid-puhelimessasi kohtaan Asetukset -> Tilit tai Käyttäjät ja Tilit -> Valitse oikea tili ja Poista. Huomaa, että Android-laitteilla voi olla valmistajakohtaisia eroja, ja valikot voivat vaihdella. Jos et löydä tarkkaa vaihtoehtoa, voit yleensä etsiä "Tilit" tai "Käyttäjät ja tilit" -osasta Google-tiliäsi ja löytää sieltä mahdollisuuden poistaa tili.

Mitäpä, jos kävisit jo tänään tarkistamassa onko iCloud-tilillesi jäänyt vanhoja laitteita? Poista heti turhat, niin ehkä jokin laitteista on vielä menossa käsittelyyn ja saadaan onnistuneesti tyhjennetyä!