Inrego
Stocklists

Uusi ekosuunnitteluasetus varmistaa kestävämpien tuotteiden liikkumisen EU:n alueella

Uutiset 22 heinäkuu 2024 3 min lukuaika

Toukokuussa hyväksytty uusi EU:n ekosuunnittelua koskeva asetus astui voimaan kaikissa jäsenmaissa 18.7.2024. Asetus tulee puuttumaan yhä useampien tuoteryhmien koko elinkaaren aikaisiin ympäristövaikutuksiin. Näin on mahdollista varmistaa, että EU:n alueella liikkuu entistä kestävämpiä tuotteita.

Uusi asetus korvaa vaiheittain vuonna 2009 annetun ekosuunnitteludirektiivin. Isot muutokset tapahtuvat pitkällä aikavälillä. Ensimmäinen säädös voi tulla voimaan aikaisintaan heinäkuussa 2025, eli vuoden kuluttua asetuksen voimaantulosta. Delegoidun säädöksen soveltaminen saa alkaa aikaisintaan 18 kuukautta sen voimaantulosta tietyin poikkeuksin. Suomessa asetuksen täytäntöönpano etenee työ- ja elinkeinoministeriön johdolla. 

Kestävien tuotteiden määrä kasvaa ja vastuullisuustietojen saanti helpottuu

Ekologisella suunnittelulla tarkoitetaan sitä, että ympäristönäkökulma otetaan huomioon jo tuotteiden suunnitteluvaiheessa. Tuotteille tulee tiettyjä vaatimuksia liittyen esimerkiksi kestävyyteen, korjattavuuteen, energiatehokkuuteen ja kierrätykseen. Sääntelyn avulla puututaan myös tuotteiden vanhenemiseen ja poistamiseen. Tällä pyritään siihen, etteivät tuotteet jäisi käyttökelvottomiksi suunniteltujen ominaisuuksien tai esimerkiksi varaosien tai ohjelmistopäivitysten puuttumisen vuoksi. Tietyissä tuoteryhmissä, kuten vaatteissa myös myymättä jääneiden tuotteiden hävittämistä rajoitetaan. Tämä tulee todennäköisesti laajenemaan myös useisiin muihin tuoteryhmiin.

Mikä muuttuu vanhaan asetukseen verrattuna?

Tähän asti ekosuunnittelu on koskenut EU:n alueella energiaan liittyviä tuotteita, kuten lämmityslaitteita, jääkaappeja, imureita ja tietokoneita. Uudistuksen myötä sääntely laajennetaan koskemaan lähes kaikkia EU:n markkinoilla myytäviä tuotteita. Ulkopuolelle on rajattu esimerkiksi elintarvikkeet, joita säännellään muilla tavoin.

Ekosuunnitteluasetus antaa tuoteryhmiä tai tuotejoukkoja koskevia säädöksiä tarkemmista vaatimuksista. Ekosuunnittelu on erityisen tärkeää sellaisissa tuoteryhmissä, joilla on merkittäviä ympäristövaikutuksia. Tällaisia ovat esimerkiksi rautaa, terästä tai alumiinia sisältävät tuotteet, tekstiilit, huonekalut, renkaat sekä pesuaineet, maalit ja muut kemikaalit. 

Asetuksen suurimmat muutokset vanhaan direktiiviin verrattuna ovat:

  • huomattavasti laajempi soveltamisala

  • komission nykyistä merkittävämpi rooli antaa delegoituja säädöksiä (komission asetus)

  • aiempaa perusteellisempi kiertotalousasioiden huomiointi

  • tuotteille annettava digitaalinen tuotepassi

  • vaatimustenmukaisuuden arviointilaitosten ilmoittaminen ja ilmoitettujen laitosten vaatimukset

  • myymättömiä kuluttajatuotteita koskeva hävityskielto ja tietojenantovaatimukset.

Digitaalinen tuotepassi on osa ekosuunnitteluasetusta

Asetuksen myötä kuluttajien on aiempaa helpompaa saada tietoa tuotteiden elinkaaren aikaisesta ympäristökuormituksesta sekä vertailla tuotteita. Osana ekosuunnitteluasetusta tuotteisiin tulee digitaalinen tuotepassi, jonka avulla kuluttajat voivat verkosta nähdä mm. tietoja tuotteen raka-aineista ja valmistuksesta. Verkkoalustalla toimivan tuotepassin avulla voi vertailla tuotteiden tietoja helposti. Tuotepassi tulee helpottamaan myös viranomaisvalvontaa. 

Me Inregolla olemme innoissamme ekosuunnitteluasetuksen laajentumisesta ja mielenkiinnolla odotamme millaisia muutoksia esimerkiksi ohjelmistopäivitysten saatavuuteen tulee. Me tiedämme kokemuksesta, että IT-laite kestää, jos varaosia on saatavilla ja laite pystytään pitämään turvallisena ohjelmistopäivityksillä. Toivomme myös parempaa läpinäkyvyyttä koko tuotteen elinkaaren aikaiseen arvoketjuun sekä selkeää prosessia elektroniikan uudelleenkäyttöön.