Inrego
Stocklists

Ympäristöväittämät: Näin vältät viherpesun elektroniikassa

Uutiset 15 maaliskuu 2024 4 min lukuaika

Green claims: Så undviker du greenwashing inom elektronik.

Kunnianhimoisia kestävän kehityksen tavoitteita ja toinen toistaan kauniimpia ympäristöväitteitä näkyy useilla verkkosivuilla. Mutta mihin oikeastaan voimme luottaa - ja miten voimme varmistua, mitkä ovat IT-laitteen todelliset vaikutukset?

Olemme menossa jatkuvasti parempaan suuntaan ja uusimpana apuna ympäristöväittämien viidakon raivaukseen on saatu Green Claims -direktiivin, joka kieltää yrityksiä harhaanjohtamasta kuluttajia perusteettomilla ympäristöväitteillä. Tämä tarkoittaa, että jatkossa ympäripyöreitä lausahduksia kuten ekologinen ja ympäristöystävällinen ei saa enää käyttää, vaan väittämien pitää perustua todennettuun tietoon. Suunta on siis oikea, mutta on kuitenkin syytä muistaa IT-laitteiden koko tuotantoketjun monimutkaisuus. Mitä asioita kannattaa pitää mielessä elektroniikkalaitetta valitessa?

Tuotannon aikaiset päästöt vs käytönaikaiset päästöt

Vaikka useimmilla IT-valmistajilla ei ole ympäristömerkintää, on olemassa lukuisia energiankulutuksen sertifiointeja. Mutta, koska noin 80 prosenttia IT-tuotteen päästöistä syntyy sen tuotannosta jää käytönaikaiset pääsöt sen rinnalla todella pieniksi. Energiankulutuksen sertifiointi on relevanttia jääkaapeille ja muille energiasyöpöille laitteille, mutta täysin merkityksetöntä esimerkiksi matkapuhelimen, tietokoneen tai tabletin käytössä. Esimerkiksi matkapuhelinta tulisi ladata 45 vuotta, jotta päästäisi samaan päästömäärään kuin sen tuotannosta aiheutuu.

Raaka-aineiden hankinta

IT-laitteisiin tarvittavien raaka-aineiden määrä on käsittämätön. Esimerkiksi puhelimessa on jopa 80 eri raaka-ainetta, myös harvinaisia maametalleja ja konfliktimineraaleja. Yli 70 prosenttia maailman koboltista tulee Kongon demokraattisesta tasavallasta, ja sitä louhitaan edelleen köyhien ihmisten ja lasten toimesta hyvinkin kyseenalaisissa olosuhteissa. Puutteellisen läpinäkyvyyden vuoksi emme voi taata, etteikö yksikään elektroniikkatuote olisi ollut osana näiden ihmisten heikkoja työoloja. He joutuvat joka päivä kaivautumaan maan alle saadakseen esiin raaka-aineet, joita tarvitsemme yhteiskuntamme digitalisoimiseen. Valitettava totuus on, että miljardit ihmiset ympäri maailmaa eivät voi elää päivittäistä elämäänsä ilman, että ovat tahtomattaan osallisia ihmisoikeus- ja ympäristökatastrofiin Kongon demokraattisessa tasavallassa - riippumatta siitä, millä sertifioinnilla heidän käyttämänsä elektroniikkatuote on merkitty.*

Mitä voimme tehdä?

Joten mitä sitten voimme tehdä? Onko edes mahdollista tehdä vastuullista valintaa IT:n suhteen? Kiitos EU-komission Green Claims -direktiivin, pian on kiellettyä esittää virheellisiä tai harhaanjohtavia ympäristöväitteitä. Tämä on askel siihen suuntaan, että voimme oikeasti nähdä miten tuote on valmistettu ja mitkä sen vaikutukset ovat. Mutta vaikutuksia on joka tapauksessa, joten vastuullisin laite on se joka sinulla jo on ja vastuullisin teko on antaa laitteelle vielä uusi elämä.

Näitä ohjeita noudattamalla varmistat, että myös sinä teet tällä hetkellä kestävimmän mahdollisen valinnan:

  • Kaikin puolin vastuullisin tuote on se, jonka jo omistat. Pidä tuotteesi käytössä pidempään ja korjaa se tarvittaessa, jotta sen käyttöikä maksimoituu.

  • Arvioi tarpeesi. Mihin aiot käyttää laitetta? Voitko vuokrata tarvitsemasi laitteen? Vuokraamalla maksat vain siitä mitä tarvitset, ja samalla varmistat, että laite voidaan käyttää useita kertoja uudelleen.

  • Osta kiertotalouden sääntöjen mukaisesti. Jos ostat tuotteen, osta se kiertotalouden mukaisesti! Käyttämällä uudelleen tuotetta, joka on jo ollut markkinoilla kerran, vähennät uusien laitteiden tuotannon tarvetta. Kaikki Inregon tuotteet ovat käyneet läpi sertifioidun prosessin ja ne myydään 30 päivän palautusoikeudella, täydellä tuella ja yhtä pitkillä takuilla kuin uudet tuotteet.

  • Jos koet, että kuitenkin tarvitset upouuden tuotteen, valitse ympäristösertifioitu tuote, joka on vahvistettu ulkopuolisen toimijan toimesta. Tällaisella sertifioinnilla, kuten esimerkiksi TCO-sertifioinnilla, voit olla varmempi siitä, että teet paremman valinnan.

  • Myy laite, jota et enää käytä. Se mikä on sinulle arvotonta, voi olla arvokasta jollekin toiselle. Emme näe mitään jätteenä vaan pääomana. Ota yhteyttä ja myy yrityksenne varastossa lojuva IT-pääoma meille.

 

*Kara, Siddharth. 2023. Cobalt Red. Martin’s Publishing Group: New York.