Inrego
Stocklists

Vuosi 2023: Elinkaaristrategia ohitti hankintastrategian

Uutiset 19 joulukuu 2023 3 min lukuaika

Kiertotalouden ja kestävien palveluratkaisujen kysyntä vahvistui merkittävästi vuoden 2023 aikana. Osaltaan tähän on varmasti vaikuttanut CSRD-raportointi, joka tulee muuttamaan vastuullisuusraportoinnin kenttää läpi koko arvoketjun. Yhä useammat yritykset tiedostavat, että he tulevat olemaan jossain hankintaketjun tai toimittajasuhteen vaiheessa kestävän kehityksen mahdollistaja sekä oleellinen osa vastuullisuusraportointia.

”Jokainen yritys tulee olemaan jossain arvoketjun osassa tärkeä kestävän kehityksen mahdollistaja”

 

Tänä vuonna on selkeästi ollut enemmän konkreettista keskustelua ja liiketoiminnan strategista suunnittelua vastuullisuus edellä. Nähtävissä on, että yrityksissä ja organisaatioissa on ymmärretty, että vastuullisuus ei ole vain puhetta ja lausahduksia, vaan vastuullisuus on asia, joka täytyy olla yrityksen dna:ssa. Väitämmekin, että vastuullisuus ei ole enää kilpailuetu vaan minimivaatimus kaikessa toiminnassa.

Ei enää pelkkiä laitteita vaan kokonaisvaltaista palvelua

Kestävien IT ratkaisujen käyttöönotto on siirtynyt enemmän pelkän laitehankinnan suunnittelusta koko elinkaaren suunnitteluun. Tämä on ollut perinteisesti haastavaa ainakin omistetuissa IT-laitteissa, koska alalla on ollut puute operatiivisista ratkaisuista ja palveluntuottajista etenkin uusiokäytön osalta. Nykyään onneksi useat IT-palvelutarjoajat haluavat paketoida elinkaarenhallinnan oletuksena IT-hankintoihin ja kierrätys/uusiokäyttö on tässä merkittävässä roolissa. Jotta elinkaarimalli toimii, tulee koko prosessi aina hankinnasta uudistamiseen olla automatisoitu. Tämä mahdollistaa saumattoman näkyvyyden laitteiden ja palveluiden koko elinkaareen ja näin käyttäjille aina toimivat laitteet.

Uusi elämä yli 70 000 laitteelle

Inrego vahvisti myös Suomessa asemiaan ja asiakkaiden kokonaispalveluiden kattavuutta. Vantaan pisteessä käsiteltiin yli 70 000 laitetta tämän vuoden aikana. Tulemme lisäämään asiantuntevia resursseja laitteiden ostamisen lisäksi myös käytettyjen laitteiden myyntiin. Uskomme, että näemme pian muutoksen myös kilpailutuksissa, jolloin tietty osuus laitekannasta tulee olla kierrätettyä. Näemme myös selkeää tarvetta uusille palveluille, joten laajennamme kiertotalouspalveluitamme käsittämään myös laitteiden kunnostamisen sekä IT-ympäristön kestävän suunnittelun ja kartoituksen, joka tukee elinkaaren suunnittelua laskelmiin ja dataan pohjautuen. Yhdessä kumppaneidemme kanssa myös käytettyjen laitteiden leasingmalli on osa palvelukokonaisuuttamme. Myös oma lyhytaikainen vuokraus tulee olemaan tärkeässä roolissa, jolla mahdollistamme yrityksille vastuulliset koneet vastuullisuustietoisille työharjoittelijoille. Ensi vuonna tulemme tiivistämään käynnistyneitä yhteistyömalleja tehokkaamman elinkaaristrategian palveluissa, joiden avulla yhä useampi yritys voi osallistua helpommin kiertotalouteen ja tehostaa liiketoimintaa entistä kestävämmäksi.

 

”Vastuullisuus ei ole enää kilpailuetu vaan minimivaatimus kaikessa toiminnassa.”

 

Arvostus kestäviä valintoja kohtaan jatkaa kasvuaan ja IT-ratkaisujen lisäksi asennemuutos on nähtävissä globaalissa keskustelussa laajemminkin. Muutamia esimerkkejä mainitakseni Dubain ilmastokokouksessa on hyväksytty fossiilista polttoaineista pois siirtyminen, kierrätysvaatteiden osuuden ennakoidaan kasvavan merkittävästi 2030 mennessä ja mm. energiasektori kehittyy valtavaa vauhtia. Nämä päätökset ja tulevaisuuden näkymät motivoivat ja inspiroivat eri toimialoja olemaan suunnannäyttäjiä ja edistämään yhteistä tahtotilaa kestäville ratkaisuille. IT:n elinkaaristrategian kehittämisen kanssa ei tarvitse olla yksin – me Inregolla kumppaneidemme kanssa tuemme asiakkaita turvallisen, taloudellisen ja tehokkaan elinkaaristrategian käyttöönotossa.

 

Toivotamme teille koko Inregon tiimin voimin hyvää ja rauhallista joulua sekä kiertotalouden siivittämää vuotta 2024!

Teemu Simola

Inrego Suomen maajohtaja

 

 

Teemu Simola Inrego.

Teemu Simola

CEO Finland

teemu.simola@inrego.fi +358505911941