Inrego
Stocklists

Green ICT-artikkeli: Teknologajätteestä vihreään tulevaisuuteen

Uutiset 15 tammikuu 2024 3 min lukuaika

ICT-alan ilmastovaikutuksen tiedetään olevan jopa suurempi kuin lentämisen, yhteensä noin 3,7% maailmanlaajuisista CO2-päästöistä, pahimmillaan osuus voi vuonna 2025 olla jopa 12%. Myös e-jätevuori on ylittänyt jo 54 miljoonaa tonnia vuosittain eli painossaan se ylittää jopa 20 000 kilometriä pitkän Kiinan muurin.

ICT:n vaikutukset ympäristöön ovat siis kiistattomat, mutta asia ei ole niin yksiselitteinen. TIEKEn uusimmassa Green ICT-artikkelissa TIEKE, Inrego ja Istekki paneutuvat IT:n kokonaisvaikutuksiin eri näkökulmista ja myös IT:n osuuteen vastuullisuusraportoinnissa.

ICT:llä tiedetään olevan suuret kokonaisvaikutukset, mutta TIEKEn Antti Sipilä nostaa myös esiin toisen puolen, on syytä muistaa ICT:n luomat positiiviset vaikutukset muille toimialoille. Joten kokonaisuuden laskeminen on haastavaa. Yhtenä esimerkkinä artikkelissa nousee esiin, kuinka ICT on immaterialisoinut asioita, kuten vaikka Pokemonien keräily; ennen hahmot tuotettiin muovista ja nyt niitä voi kerätä omalla kännykällään. Eli jätemäärä voi pienentyä muualla.

Raportointi ja kierrätys korostuvat myös artikkelissa. Inregon Timo Kauhanen nostaa esiin, että on tärkeää pitää IT-laitteet kierrossa mahdollisimman pitkään ja lopulta kierrättää myös kaikki mahdolliset raaka-aineet, sillä luonnon tarjoamat raaka-ainevarannot ovat rajalliset ja moni harvinainen maametalli tulee loppumaan. Käyttämällä laitteita mahdollisimman pitkään ja hyödyntämällä kaiken mahdollisen voimme vaikuttaa myös kasvavaan e-jäteongelmaan. Kaikesta uudelleenkäyttöön ja kierrätykseen toimitettusta IT:stä pitää saada CO2-raportointi, jotta IT on helppo nivoa osaksi CSRD-raportointia.

Tämän vuoden alusta suurille yrityksille pakolliseksi tulleen CSRD-raportoinnin nähdään vaikuttavan ja sen uskotaan tuovan raportteihin myös tietoa teknologioiden vastuullisuudesta. Mutta CSRD-direktiivi ei itsessään vielä vaadi toimimaan vastuullisesti, joten vastuullisuus tulee olla yrityksen strategiassa ja arvoissa, kuten Istekin Laura Ylitalo kertoo.

Suomesta löytyy paljon tietoa ja taitoa

TIEKEn kaksivuotinen Green ICT -hanke tuotti paljon tietoa ja työkaluja yrityksille. Ne on kerätty yhteen portaaliin kaikkien hyödynnettäväksi.

"Meillä on Suomessa valtava potentiaali tulla vihreän ICT:n johtavaksi maaksi. Olemme luoneet ekosysteemiin kriteerejä, jotka ovat herättäneet kiinnostusta kansainvälisesti", muistuttaa Antti Sipilä TIEKEstä.

Lue koko artikkeli täältä.