Inrego
Stocklists

Kierrätyskumppanimme Stena Recycling huolehtii arvokkaat materiaalit kiertoon

Uutiset 16 tammikuu 2024 4 min lukuaika

Voimme iloksemme ilmoittaa aloittaneemme yhteistyön Stena Recyclingin kanssa. Stena Recycling tarjoaa kattavia kierrätys- ja kiertotalouspalveluita ja kierrättää vuosittain lähes kuusi miljoonaa tonnia jätettä, joka on peräisin yli 100 000:lta asiakkaalta, jotka edustavat eri toimialoja.

Meille oli tärkeää löytää kumppani, joka pystyy maksimoimaan sellaisenaan uudelleenkäyttöön kelpaamattomien laitteiden materiaalien jatkohyödyntämisen. Etenkin laitteiden lukitukset aiheuttavat haasteita, jolloin täysin ehjiäkin laitteita joudutaan valitettavasti tuhoamaan”, kertoo Inregon tuotannon vetäjä Petri Kurronen.

Harvinaiset maametallit tulevat loppumaan ja siksi tarvitsemme innovatiivisia kierrätyskumppaneita

IT-laitteet sisältävät arvokkaita ja myös harvinaisia maametalleja. Yksi puhelin sisältää keskimäärin yli 50 ainesosaa ja metallia. Rungossa on alumiinia, näytössä esimerkiksi indiumia ja terbiumia. Kaiuttimissa on voimakkaisiin magneetteihin sopivaa neodyymiä, ja kamera sisältää lantaani-nimistä metallia. Akussa on litiumia, kobolttia ja nikkeliä, ja sähkökomponenteissa kuparia, kultaa, hopeaa ja volframia. Mikrosirun valmistukseen käytetään muun muassa piitä ja harvinaista hafniumia. Lista tuntuu loputtomalta ja hämmästyttävältä, kun kädessä on pieni alle 100 grammaa painava laite.

Esimerkiksi kultaa tarvitaan yhteen puhelimeen noin 0,03 grammaa. Koska uusia puhelimia valmistetaan vuosittain miljardeja kappaleita, kullan kokonaistarve on useita tonneja. Harvinaiset maametallit eivät yksinkertaisesti tule riittämään ja siksi tarvitsemme kumppaneita, jotka pystyvät erottelemaan pieniäkin määriä metalleja.

Stena Recycling on investoinut ja kehittänyt pitkäjänteisesti ratkaisuja jätemateriaalien käsittelyyn niin, että materiaalit ovat teollisuuden hyödynnettävissä laadukkaina kierrätysraaka-aineina. Käsittelylaitoksessa puretaan, erotellaan ja jalostetaan laadukasta materiaalia jätevirroista murskaimien, myllyjen, magneettien, seulojen, anturien, röntgensäteiden ja muiden tekniikoiden avulla nopeasti ja erittäin tarkasti. Pitämällä mahdollisimman suuren osan materiaaleista kierrossa Stena Recycling edistää siirtymää kiertotalouteen tarjoamalla laadukkaita kierrätysmateriaaleja mm. uusien tuotteiden valmistukseen.

Miten tuhottavat laitteet käsitellään?

Kun laitteen sisältämää dataa ei pystytä tyhjentämään, laite siirretään lukittuun tietoturvatilaan odottamaan Stena Recyclingin järjestämää turvakuljetusta. Tilassa laitteet lajitellaan, sillä myös tuhottavista laitteista pyritään hyödyntämään kaikki mahdollinen muiden laitteiden varaosina. Sinetöidyt astiat noudetaan Inregon tiloista Stena Recyclingin tietoturvakuljetuksena. Turvakuljetus lajitellaan Stena Recyclingin kameravalvotussa tilassa. Kuljetuksen ja käsittelyn suorittaa tietoturvaselvitetty henkilöstö. Kaikki käsittelylaitokseen hyväksytty jäte merkitään alkuperän mukaan, jäte punnitaan ja astiassa olevat jätteet tunnistetaan ja jaotellaan. Tiedot sekä kilomäärät kirjataan ylös asiakaskohtaisesti EWC koodin sekä SER-direktiivin mukaisiin luokkiin jaoteltuna. Tarvittaessa asiakkaan pyynnöstä laitteista voidaan kerätä sarjanumerot tai muut tunnisteet ennen manuaalista purkua ja tietoturvamateriaalin toimittamista murskattavaksi.

SERin käsittelyssä vaaralliset aineet poistetaan ja erotellaan ensin laitteista. Tämä tapahtuu manuaalisesti avaamalla laitteet tai komponentit ja poistamalla haitalliset ja vaaralliset aineet. Vaaralliset jätteet ja komponentit kerätään niille varattuihin omiin kunkin jätejakeen vaatimiin merkittyihin keräysasioihin. Kerättäviä ja poistettavia vaarallisia jätteitä ovat mm. mustekasetit, paristot ja akut, CRT lasi, elohopealamput ja putket ja muut elohopeaosat, berylliumia sisältävät komponentit, kondensaattorit ja öljyt. Vaaralliset jätteet varastoidaan kannellisissa ja vesitiiviissä vaarallisten jätteiden varastointiin suunnitelluissa astioissa ja niiden varastointialusta on tiivis.

Tämän jälkeen laitteista erotellaan manuaalisesti muut materiaalit, kuten rauta- ja teräspitoiset metallit, muut metallijakeet, kaapelit, pakkausmateriaalit, kierrätettävät muovit. Muoveja sisältävät laitteet tai laitekomponentit, kuten piirikortit kerätään omiksi jakeikseen ja ne ohjataan murskaukseen Tahkoluodon murskalaitokselle. Kaikki vastaanotetut jätteet, joita ei laitoksessa käsitellä, toimitetaan jatkojalostukseen tai hyötykäyttöön asianmukaiset luvat omaaviin käsittelylaitoksiin. Osa materiaaleista jää hyödynnettäväksi Suomeen ja osa jatkojalostetaan, esimerkiksi Ruotsissa.

Stena Recycling prosessikuvaus.
Stena Recycling prosessikuvaus

Stena Recyclingin prosessilla on sekä ISO 9001, ISO 14001 että ISO 45001-sertifikaatit. Suomessa Stena Recycling tarjoaa kierrätys- ja jätehuoltoratkaisut yrityksille sekä kerää ja kierrättää muun muassa metalleja, sähkö- ja elektroniikkaromua, vaarallisia jätteitä ja romuautoja sekä tarjoaa kuormalavapalvelua. Stena Recycling on osa Stena Metall -konsernia. Lue lisää stenarecycling.fi