Inrego
Stocklists

Miksi europarlamentti on tärkeä tekijä kiertotaloudessa?

Uutiset 30 toukokuu 2024 2 min lukuaika

Uusi europarlamentti aloittaa työnsä virallisesti 16.7. Edustajia on yhteensä 720, joista suomalaisia viisitoista. Näissä EU-vaaleissa kiertotalous oli ensimmäistä kertaa näin näkyvästi esillä. Mielenkiinnolla odotamme millaisia uudistuksia kauden 2024-2029 europarlamentti saa aikaan.

Kestävän kehityksen ja talouden yhdistelmä luo kiertotalouden, jossa yritykset tekevät liiketoimintaa jo olemassa olevilla raaka-aineilla. Kunnostamalla ja uudelleenkäyttämällä tuotteita maahamme syntyy lisää työpaikkoja ja verotulot jäävät kotimaahan. Inregon lähes 200 työntekijää Suomessa ja Ruotsissa työskentelevät elektroniikan eliniän pidentämiseksi. Näemme päivittäin, kuinka tärkeää on pitää elektroniikka käytössä mahdollisimman pitkään, mutta valitettavasti markkinat perustuvat edelleen voimakkaasti lineaaritalouteen, jossa resurssit tuotetaan käytettäväksi hyvin lyhyeksi ajaksi ja sitten heitetään pois. Joten suuria, myös rakenteellisia, muutoksia tarvitaan.

Vaikka kansallisen tason politiikka on tehokasta, se ei pysty ratkaisemaan globaalia ongelmaa; valmistajat ovat harvoin valmiita muuttamaan toimintaansa vain yhden maan vaatimusten mukaan. Kun EU:n kokoinen toimija ​​säätää lakeja, valmistajien on kuunneltava. Tästä syystä EU:n rooli on tärkeä kiertotalouden kannalta.

EU on jo tehnyt useita tärkeitä toimenpiteitä tukeakseen elektroniikka-alan kiertotaloutta:

·         Yksi laturi puhelimille ja pian myös kannettaville

·         Ohjelmistopäivitykset minimissään viideksi vuodeksi

·         Varaosien saatavuus seitsemäksi vuodeksi

·         Pääsy korjausohjeisiin ja laitteiden helpompi korjattavuus

Nämä ovat aloitteita, jotka osoittavat, kuinka EU voi edistää siirtymistä kohti kestävämpää kehitystä ja kiertotaloutta.

Jatkamme Inregolla tärkeää työtä kestävän tulevaisuuden puolesta, jossa laitteiden elinkaari pitenee ja luonnonvaroja käytetään tehokkaammin. EU:n päätöksillä ja lainsäädännöllä on ratkaiseva rooli muutoksen mahdollistamisessa.

Haluatko tietää enemmän kiertotaloudesta EU:n tasolla? Ota meihin yhteyttä, niin kerromme lisää. Seuraa myös tulevia tapahtumia, sillä syksyn Kiertotalouskupposilla yhtenä aiheena on EU-säädökset.