Mitä laitteiden sisältämälle tiedolle tapahtuu, kun olet valmis luopumaan tietokoneestasi? On tärkeää kiinnittää huomiota tietoturvaan paitsi käytön aikana, myös käytöstä poiston jälkeen.
Tietoturva ja kestävyys kulkevat käsi kädessä, kun puhutaan IT-laitteiden uudelleenkäytöstä. Kestävään kehitykseen sitoutuneilla organisaatioilla on vastuulliset prosessit tarpeettomiksi käyneiden laitteiden käsittelyyn. IT-laitteiden myyminen sertifioidulle kiertotaloustoimijalle on fiksu tapa säästää luonnonvaroja ja varmistaa laitteille uusi elämä.
Miten tietoturva varmistetaan, kun laitteet siirtyvät eteenpäin?
Yleinen harhaluulo on, että IT-laitteiden uudelleenkäyttö vaarantaisi tietoturvan. Me Inregolla käytämme maailmanlaajuisesti arvostettua suomalaislähtöistä Blancco -ohjelmistoa. Näin varmistamme, että laitteen sisältämät tiedot poistetaan perusteellisesti ennen laitteen jälleenmyyntiä. Koko prosessi on täysin jäljitettävissä.
IDSC:n (International Data Sanitization Consortium, IDSC) mukaan digitaalisista laitteista voidaan poistaa tiedot turvallisesti kolmella hyväksytyllä menetelmällä: fyysisellä tuhoamisella, kryptografisella poistolla ja ohjelmistopohjaisella tietojen poistolla – jota me käytämme. Yksi esimerkki tästä on tietojen korvaaminen satunnaisesti generoiduilla ykkösillä ja nollilla hyväksyttyjen standardien mukaisesti, jolloin varmistetaan, ettei tietoa voida palauttaa.
Fyysinen tuhoaminen on toinen yleinen menetelmä, mutta se ei ole sen turvallisempi kuin ohjelmistopohjainen poistokaan, eikä se ole kestävä valinta – erityisesti, jos laite on vielä toimintakunnossa. ”Toisin kuin fyysinen tuhoaminen, tietojen poistaminen ohjelmiston avulla säilyttää laitteen käyttökelpoisuuden, tehden siitä uudelleenkäyttöön soveltuvan ja kestävämmän vaihtoehdon,” sanoo Inregon tietohallintojohtaja Andreas Ericson.